Skip to main content

Εκλογές στη Βρετανία: Θρίαμβο Τζόνσον δείχνουν τα exit polls

Δείτε ποια αναμένεται να είναι η κατανομή των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο σύμφωνα με το κοινό exit poll των βρετανικών ΜΜΕ.

Μεγάλη πλειοψηφία με 368 έδρες φαίνεται να εξασφαλίζει το Συντηρητικό Κόμμα υπό τον Μπόρις Τζόνσον, συντρίβοντας τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σύμφωνα με το κοινό exit poll των δικτύων BBC, ITV και Sky News, η κατανομή των εδρών προβλέπεται να είναι η ακόλουθη:

Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα: 368
Εργατικό Κόμμα: 191
Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα: 55
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 13
Plaid Cymru: 3
Πράσινοι: 1
Κόμμα του Brexit: 0
Άλλα κόμματα: 22

Σημειώνεται πως για να κερδίσει ένα κόμμα στις βρετανικές εκλογές, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 326 έδρες.

Ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών, Τζέιμς Κλέβερλι, κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιδείξουν υπομονή, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για τα τελικά αποτελέσματα, που αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται νωρίς το πρωί. «Παρά ταύτα οι αριθμοί είναι αριθμοί και δείχνουν ότι κερδίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία ή να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε εκπρόσωπος των Εργατικών, σύμφωνα με πηγή.

«Φυσικά, γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτές θα είναι δύσκολες εκλογές, με το Brexit να κυριαρχεί στις σκέψεις πολλών ανθρώπων και τη χώρα μας ολοένα πιο πολωμένη», είπε σύμφωνα με την ίδια πηγή.

O πρώην ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Άνγκους Ρόμπερτσον χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο το αίτημα της Σκωτίας για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, εφόσον βέβαια τα exit polls που θέλουν τον Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το SNP 55 έδρες επιβεβαιωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρόμπερτσον σημείωσε ότι είναι η τέταρτη εκλογική μάχη που το κόμμα του κερδίζει στη Σκωτία.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό ούτε να σταματήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, σημείωσε ο Ρόμπερτσον μιλώντας στο BBC.

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, 45.000.000 ψηφοφόροι εκλέγουν τη νέα κυβέρνηση, επιλέγοντας 650 βουλευτές. Από αυτούς οι οι 533 εκλέγονται στην Αγγλία, οι 59 στη Σκωτία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Παρόλο που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της βροχόπτωσης σε κάποιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξαν φόβοι ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές θα ήταν χαμηλό, οι Βρετανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.