Skip to main content

Εκλογές στη Βρετανία: Θρίαμβος για Τζόνσον και Brexit

Το Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται να λαμβάνει στις εκλογές «μία ισχυρή νέα εντολή για να υλοποιήσει το Brexit», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

H κυβέρνηση των Συντηρητικών φαίνεται πως εξασφάλισε νέα, ισχυρή εντολή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Πέμπτη.

«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (...) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε - όπως αναμενόταν από τους περισσότερους - τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας». «Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε ο ηγέτης των συντηρητικών.

Όπως μεταδίδει ο Σκάι, λίγο μετά από τις 5 το πρωί τοπική ώρα η καταμέτρηση των ψήφων έδωσε στο Συντηρητικό Κόμμα την έδρα υπ' αριθμόν 326, το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Με μόνο 41 έδρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, οι Συντηρητικοί έχουν 335 έδρες, έναντι 199 των Εργατικών.

Αμέσως μετά το exit poll ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετώπισε εκκλήσεις να παραιτηθεί, αφού οι ίσες αποστάσεις που τήρησε στο θέμα του Brexit και η περιορισμένη προσωπική γοητεία του συνέβαλαν στην κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε παραδοσιακά προπύργιά του και σ' αυτό που διαφαίνεται πως θα είναι η χειρότερη εκλογική ήττα Εργατικών εδώ και 84 χρόνια.

Μετά τις πιέσεις, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι δεν θα βρίσκεται στην ηγεσία των Εργατικών στις επόμενες εκλογές, τόνισε ωστόσο ότι θα διατηρήσει τη βουλευτική του ιδιότητα.