Skip to main content

Εκλογές στην Αλγερία: Χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής

Τα περίπου 61.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν όπως ήταν προγραμματισμένο στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) σε όλη τη χώρα.

Έπειτα από σχεδόν δέκα μήνες μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, οι Αλγερινοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχό του σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται ελιγμός για την επιβίωση του καθεστώτος.

Τα περίπου 61.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν όπως ήταν προγραμματισμένο στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) σε όλη τη χώρα, ωστόσο, μείζονα πρόκληση αποτελεί το ποσοστό συμμετοχής.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία η συμμετοχή ανήλθε στο 7,97% στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης εθνικής Αρχής των εκλογών Μοχάμεντ Σάρφι.

Συγκριτικά, η συμμετοχή ήταν 9,15% στις 10.00 τοπική ώρα κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2014, στις οποίες το οριστικό ποσοστό ήταν 50,7%. Στις προεδρικές εκλογές του 2009, κατά τις οποίες το 74,5% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει, η συμμετοχή ήταν 9,36% στις 10.30 τοπική ώρα.

Πολλοί παρατηρητές συμφωνούν ότι τα ποσοστά συμμετοχής ήταν φουσκωμένα τα τελευταία χρόνια στην Αλγερία, όπου οι εκλογές σημαδεύονται τακτικά από νοθεία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΕΠ, η πλειονότητα των παρατηρητών αναμένει πολύ υψηλή αποχή, καθώς το ισχυρό κίνημα λαϊκής αμφισβήτησης που συγκλονίζει την Αλγερία από τον Φεβρουάριο είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών.

Στο Αλγέρι,  το ποσοστό συμμετοχής στις 11.00 ήταν 4,77%, σύμφωνα με τον Σάρφι.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS, εξέφρασε ικανοποίηση για «την ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας στο 95% των εκλογικών τμημάτων».

Ωστόσο, στη βόρεια περιοχή της Καμπυλίας, τουλάχιστον δύο εκλογικά κέντρα έκλεισαν στην Μπετζάγια, εκ των οποίων ένα λεηλατήθηκε. Και ένα τρίτο κατελήφθη από τους αντιτιθέμενους στις εκλογές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην Τιζί Ουζού, άλλη μεγάλη πόλη αυτής της περιοχής όπου ομιλούνται τα βερβερικά, κάθε εκλογική διαδικασία διακόπηκε.

Σύμφωνα με τον Σάρφι, το ποσοστό συμμετοχής στον Ουϊλάγια (νομό) Μπετζάγια ήταν 0,12% και σχεδόν μηδενική (0,02%) σε αυτόν του Τιζί Ουζού, πάντα στις 11.00 τοπική ώρα.