Skip to main content

Εκλογές στις ΗΠΑ: Σκληρή μάχη Τραμπ-Μπάιντεν, θρίλερ η καταμέτρηση

Για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες - Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι εκλογές στις ΗΠΑ καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν συνεχίζουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε κρίσιμες πολιτείες.

Ασφαλής πρόβλεψη για τον νικητή δεν μπορεί να γίνει και, σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις για άνετη νίκη του Μπάιντεν διαψεύδονται πανηγυρικά. Ο Τραμπ φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του κερδίζοντας πολιτείες στις οποίες οι Δημοκρατικοί πόνταραν ότι θα γυρίσουν, όπως η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα, ενώ την ανατροπή φαίνεται να κάνει ο Μπάιντεν στην Τζόρτζια. Μέχρι τώρα ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει περισσότερους εκλέκτορες αλλά κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής καθώς υπάρχουν κρίσιμες πολιτείες που διεκδικούνται με ίσες πιθανότητες και από τους δυο υποψηφίους.

Καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται πως θα είναι η μάχη στις μεσοδυτικές πολιτείες (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Γουισκόνσιν) στις οποίες τα αποτελέσματα θα αργήσουν καθώς θα πρέπει να καταμετρηθούν και οι επιστολικές ψήφοι των προηγούμενων ημερών. Στην Πενσιλβάνια, για παράδειγμα, ο Τραμπ έχει προβάδισμα χωρίς ωστόσο να έχουν καταματρηθεί οι επιστολικές ψήφοι στις οποίες εκτιμάται ότι προβάδισμα ο Μπάιντεν. 

Οι προβλέψεις των αμερικανικών δικτύων: 

FOX: 227 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 204 ο Τραμπ
ABC: 206 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 179 ο Τραμπ
CNN: 205 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 136 ο Τραμ

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά το κλείσιμο της κάλπης στις ΗΠΑ προχώρησε αργά το βράδυ των εκλογών (ώρα Ηνωμένων Πολιτειών) ο Τζο Μπάιντεν. «Αισθανόμαστε πολύ καλά. Πιστεύουμε ότι ήδη έχουμε κερδίσει την Αριζόνα. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα» είπε μπροστά από ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Μινεσότα και τη Τζόρτζια, τις οποίες όπως είπε όλα δείχνουν ότι κερδίζει. «Νιώθουμε καλά για το Ουϊσκόνσιν και το Μίσιγκαν και παρά του ότι θα πάρει πολύ χρόνο θα την κερδίσουμε την Πενσυλβάνια» συνέχισε, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο σύνθημα νίκης.

«Είμαστε μπροστά με μεγάλγ διαφορά, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Δεν μπορούν να κατατεθούν ψήφοι αφού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα», τόνισε με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως θα προβεί σε δήλωσε αργότερα σήμερα (δείτε εδώ).

Διαβάστε παραπάνω: Oι πολιτείες που θα βγάλουν τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Το εκλογικό αποτέλεσμα λίγο μετά τις 8.30

Νωρίτερα:

Στις 04:00 ώρα Ελλάδας προστέθηκαν αρκετές ακόμη πολιτείες στο συνολικό αριθμό των πολιτειών όπου οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον εκλεκτό τους για προέδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Λίγο πριν τις 03:00 ώρα Ελλάδας ο Μπάιντεν συγκέντρωνε 16 εκλέκτορες έχοντας επικρατήσει οριστικά στις πολιτείες του Βέρμοντ και της Βορτζίνια. Ο Τραμπ αντίστοιχα κατείχε 13 εκλέκτορες έχοντας επικρατήσει οριστικά στις πολιτείες του Κεντάκι και της Δυτικής Βιρτζίνια. Υπέρ του Τραμπ ψήφισε και η Νότια Καρολίνα προσφέροντας στον απερχόμενο πρόεδρο άλλους 9 εκλέκτορες και ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλεκτόρων του σε 22 συνολικά.

Για τον Τζο Μπάιντεν ψήφισαν οι πολιτείες της Μασαχουσέτης με 11 εκλέκτορες, του Κονέκτικατ με 7 εκλέκτορες, του Νιου Τζέρσι με 14 εκλέκτορες, του Μέριλαντ με 3 εκλέκτορες,του Ντελαγουέρ με 3 εκλέκτορες και του Ιλινόις με 20 εκλέκτορες.

Καθώς επίσης του Βέρμοντ της Βιρτζίνια του Ρόουντ Άιλαντ με 3 εκλέκτορες και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον επίσης με 3 εκλέκτορες.

Υπερ του υποψhφίου του Δημοκρατικού κόμματος ψήφισε επίσης η πολύ σημαντική και παραδοσιακή για τους Δημοκρατικούς πολιτεία της Νέας Υόρκης με 29 εκλέκτορες αλλά και το Νέο Μεξικό με τους 5 εκλέκτορες. Ο Μπάιντεν κερδίζει επίσης την πολιτεία του Κολοράντο με τους 9 εκλέκτορες.

Για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ψήφισαν οι πολιτείες της Οκλαχόμα με 7 εκλέκτορες, του Μισισιπί με 6 εκλέκτορες,της Αλαμπάμα με 9 εκλέκτορες, του Τενεσί με 11 εκλέκτορες. Για τον Τραμπ ψήφισαν επίσης οι πολίτες του Κεντάκι με 8 εκλέκτορες, της Δυτικής Βιρτζίνια με 5 εκλέκτορες της Νότιας Καρολίνα με 9 εκλέκτορες και του Αρκάνσας με 6 εκλέκτορες.

Υπέρ του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισαν ακόμη οι πολιτείες της Ιντιάνα με 11 εκλέκτορες, της Λουιζιάνα με 8 εκλέκτορες, καθώς επίσης τις μικρότερες σε εκλέκτορες πολιτείες καθώς ολες δίνουν απο 3 εκλέκτορες αυτές της Νεμπράσκα, της Βόρειας και Νότιας Ντακότα, και του Ουαιόμινγκ.  

Μετά και απο την προσθήκη αυτών των πολιτειών, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει συνολικά 224 εκλέκτορες, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κατέχει 213 εκλέκτορες.  

Σύμφωνα με τον Guardian, αλλά και το Bussiness Insider, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως επικρατεί στην πολιτεία της Φλόριντα, η οποία δίνει με ταχύτητες αστραπής οριστικά αποτελέσματα. Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος εξασφαλίζει τους 29 εκλέκτορες της πολιτείας.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.