Skip to main content

Εκλογές στο Αφγανιστάν: Ζήτημα ζωής και θανάτου

Το μεγάλο θέμα όμως αυτών των εκλογών είναι η ασφάλεια και οι απειλές των Ταλιμπάν για τρομοκρατικές επιθέσεις στα εκλογικά κέντρα.

Υπό τη σκιά τρομοκρατικών επιθέσεων των Ταλιμπάν οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν. Νεκροί και τραυματίες. Έλλειψη επικοινωνίας με εκατοντάδες εκλογικά τμήματα.

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι. Φαβορί είναι ο νυν Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι και ο Πρωθυπουργός Αμντάλα. Σε περίπτωση που κανείς από τους 18 υποψηφίους δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων τότε θα προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Το μεγάλο θέμα όμως αυτών των εκλογών είναι η ασφάλεια και οι απειλές των Ταλιμπάν για τρομοκρατικές επιθέσεις στα εκλογικά κέντρα. Τα περίπου 5.000 εκλογικά κέντρα φυλάσσονται από 72.000 άνδρες της ασφάλειας.

Ο φόβος είναι διάχυτος στη χώρα. Πολλοί δεν θα πάνε να ψηφίσουν, άλλοι πάλι επιστρέφουν μόνο και μόνο για να ψηφίσουν και να ενισχύσουν τον αγώνα για δημοκρατία που δίνεται στην πατρίδα τους. Ο Αλίας Μάιβαντ είναι ένας από αυτούς. Πήγε στην Καμπούλ ως εθελοντής εκλογικός αντιπρόσωπος. Γεννήθηκε στο Αφγανιστάν αλλά όταν τριών ετών ήρθε με τους γονείς του στη Γερμανία.

«Προσπαθώ να μην σκέφτομαι τον κίνδυνο», λέει. «Εστιάζεις κάπου άλλου και γι αυτό δεν το συνειδητοποιείς πραγματικά. Ο κίνδυνος είναι εκεί αλλά μπορεί να σε πατήσει και λεωφορείο».

Ο προεκλογικός αγώνας σκιάστηκε από δεκάδες αιματηρές επιθέσεις από τους Ταλιμπάν. Το ίδιο συνέβη και σήμερα από τότε που άνοιξαν οι κάλπες. 400 εκλογικά τμήματα υπό το φόβο των επιθέσεων παρέμειναν κλειστά. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγαλύτερο τμήμα του Αγφανιστάν σε σύγκριση με την επίσημη ανατροπή τους από τους Αμερικανούς το 2001.

Γιατί να πάω να ψηφίσω;

Ο νεαρός Χάτζι Χουσεΐν Σουλτάνι γνωρίζει από πρώτο χέρι τη βία των Ταλιμπάν. Η οικογένεια του έχει ένα χώρο συνεστιάσεων και γάμων. Πριν από ένα μήνα περίπου οι Ταλιμπάν έκαναν μια επίθεση με αποτέλεσμα 63 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους:«Η ζωή μας εδώ είναι χειρότερη από αυτή των ζώων στη Δύση. Για τους τρομοκράτες δεν είμαστε παρά πρόβατα που τα πάνε για σφαγή» λέει. Τώρα τρεις ένστολοι άνδρες των αρχών ασφαλείας στέκονται μπροστά από την πόρτα του μαγαζιού. Ακόμα καθαρίζει τα αίματα από εκείνη τη σφαγή.

Όσο για τις σημερινές εκλογές λέει: «Ποιον να πάω να ψηφίσω; Να πάω σε ένα εκλογικό τμήμα για να χάσω το κεφάλι μου από κάποια επίθεση αυτοκτονίας; Γιατί να πάω να ψηφίσω;» διερωτάται.

Το ίδιο ερώτημα έχουν πολλοί συμπατριώτες του αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα πάντως αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τις 19 Οκτωβρίου. Η Ανεξάρτητη Αφγανική Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι δεν είχε επικοινωνία με 901 εκλογικά τμήματα.

DW / DPA / AFPD/ Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle