Skip to main content

Εκλογές τον Μάιο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Έξι κρίσιμα ευρήματα

Πού κυμαίνεται η ψαλίδα, πόσο εκτοξεύεται η διαφορά στην Κεντρική Μακεδονία, τι δείχνουν οι μετρήσεις για τη μάχη στην Περιφέρεια.

Το έχουμε ξαναγράψει ότι προς το τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του ο πρωθυπουργός σχετικά με το χρόνο των εθνικών εκλογών. Έως τότε θα μελετά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες διενεργούνται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου κάθε εβδομάδα και από διαφορετικές εταιρείες. Σε περίπου τρεις εβδομάδες με έναν μήνα, αναλόγως των ποσοτικών αλλά και των ποιοτικών ευρημάτων των δημοσκοπήσεων ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει εάν οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Μάιο μαζί και με όλες τις υπόλοιπες ή εάν θα τις πάει για φθινόπωρο, πιθανότατα Οκτώβριο, ενώ υπάρχει και μια πολύ μικρή πιθανότητα να γίνουν εκλογές μέσα στον Απρίλιο.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η οποία έχει πλήρη γνώση των μετρήσεων, «αυτή τη στιγμή ο Οκτώβριος μάλλον δεν παίζει». Κι αυτό γιατί τα ευρήματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων δεν είναι καθόλου θετικά για το κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα πλέον ανησυχητικά για την κυβέρνηση ευρήματα είναι τα ακόλουθα:

1. Κατ’ αρχάς τα ποσοτικά μεγέθη. Σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις η απόσταση από τη ΝΔ είναι μεταξύ έξι και εννέα ποσοστιαίων μονάδων, χωρίς τις αναγωγές. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ευρωεκλογές η διαφορά ανεβαίνει σε διψήφια ποσοστά. Αυτό δείχνει ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ αντιλαμβάνονται τις ευρωεκλογές σα να είναι εθνικές εκλογές, ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στην ευρωκάλπη με περισσότερο χαλαρή διάθεση.

2. Η τάση η οποία υπήρχε ως και στα μέσα Γενάρη για κλείσιμο της ψαλίδας φαίνεται να έχει ανακοπεί. Ό,τι θετικά μέτρα έλαβε η κυβέρνηση έχουν αποδώσει ό,τι ήταν να αποδώσουν εκλογικά ενώ πολλά απ’ αυτά είχαν ήδη πολιτικά προεξοφληθεί.

3. Η απόπειρα διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής δείχνει να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για το κυβερνών κόμμα. Όπως επισημαίνει η ίδια κυβερνητική πηγή «στις τελευταίες μετρήσεις παρατηρείται για πρώτη φορά αξιόλογη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ της τάξης του 1%. Επιπλέον και το ίδιο το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να τσιμπά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες». Είναι προφανές ότι ο πολιτικά άγαρμπος τρόπος με τον οποίο επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να στριμώξει το ΚΙΝΑΛ, αλλά και δηλώσεις σαν κι αυτές του Χριστόφορου Βερναρδάκη ότι το ΚΙΝΑΛ ενδέχεται να μην μπει καν στη Βουλή, έχουν ενεργοποιήσει τα αμυντικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ.

4. Το ποσοστό των αναποφάσιστων εξακολουθεί μεν να είναι διψήφιο και ένα σημαντικό μέρος του να έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο, από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στην κάλπη του κυβερνώντος κόμματος. «Πλέον, το δίλημμα για μια σημαντική μερίδα των αναποφάσιστων δεν είναι εάν θα επιστρέψουν ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε ποια άλλη κάλπη θα κατευθυνθούν» αναφέρει πολιτικός αναλυτής, στέλεχος μεγάλης εταιρείας ερευνών. Προσθέτει πως, «συνήθως, όταν κάποιοι παραμένουν στον προθάλαμο των αναποφάσιστων για πολύ μεγάλο διάστημα, πολύ δύσκολα κοιτούν προς τα πίσω».

5. Ειδικότερα στην Κεντρική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται εκλογική κατάρρευση λόγω κυρίως της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η διαφορά του από τη ΝΔ εκτοξεύεται πάνω από τις 15 ποσοστιαίες μονάδες.

6. Η καθίζηση στη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας έχει εκλογικό αντίκρισμα και τις περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσκοπήσεις οι οποίες έγιναν για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις οποίες έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα από τον πρώτο γύρο ενώ τα ποσοστά όλων των υπολοίπων υποψηφίων είναι προς το παρόν μονοψήφια, της τάξης του 6% έως 8%. Ειδικότερα για τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Χρήστο Γιαννούλη, πέρα από το δυσάρεστο κλίμα που επωμίζεται λόγω ΣΥΡΙΖΑ, έχει και πρόβλημα ανγνωρισιμότητας. Ανάλογο πρόβλημα και ανάλογα ποσοστά έχει και ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Παπαστεργίου. Στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια με τη Λαϊκή Ενότητα αυτή τη φορά η οποία διαθέτει, πάντως, μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα καθώς ήταν υποψήφια περιφερειάρχης και το 2014 (με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε).