Skip to main content

ΕΚΠΑ: Επίτιμος Διδάκτωρ ο νομπελίστας καθηγητής Muhammad Yunus

Στον Muhammed Yunus απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2006 «για τη δημιουργία οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για τους φτωχούς»

Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ αναγορεύθηκε χθες ο νομπελίστας Καθηγητής κ. Muhammad Yunus.

Στον Muhammed Yunus απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2006 «για τη δημιουργία οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για τους φτωχούς, και ιδίως για τις γυναίκες, μέσω της καινοτόμου εργασίας τους στη χορήγηση μικρών δανείων και εγγυήσεων». Επινόησε τις έννοιες της κοινωνικής εταιρείας, της μικροπίστωσης και της μικροχρηματοδότησης. Η κοινωνική εταιρεία σύμφωνα με τον Yunus είναι μια επιχείρηση που δημιουργείται και διαμορφώνεται με στόχο την αντιμετώπιση κάποιου κοινωνικού προβλήματος. Η εταιρεία θα πρέπει να είναι αυτοσυντηρούμενη και τα κέρδη θα πρέπει να επενδύονται στην ίδια επιχείρηση ή να χρησιμοποιούνται για την ίδρυση νέας κοινωνικής εταιρείας, ώστε να ενισχύεται η κοινωνική επίδραση του. Διαφοροποιείται από κερδοσκοπική εταιρεία καθώς δεν έχει ως κυρίαρχο στόχο την κερδοφορία και από μη-κερδοσκοπική εταιρεία που εξαρτάται από χορηγίες.

Η μικροπίστωση είναι η επέκταση πολύ μικρών δανείων σε φτωχούς που συνήθως δεν έχουν σταθερή εργασία, πιστωτικό ιστορικό ή πόρους για εγγύηση. Η σύγχρονη μικροπίστωση έχει τις ρίζες της στην έρευνα του Yunus για τρόπους παροχής πίστης και τραπεζικών υπηρεσιών στους φτωχούς που οδήγησε στην δημιουργία της τράπεζας Garmeen (που σημαίνει «επαρχιακό» ή «χωριάτικο» στη βεγγαλική) το 1983.  Η επιτυχία του εγχειρήματος έχει εμπνεύσει αντίστοιχα προγράμματα σε όλο το κόσμο. Η μικροχρηματοδότηση συμπεριλαμβάνει την μικροπίστωση, αλλά επεκτείνεται στην παροχή ποιοτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε προσιτές τιμές σε όλους, αλλά κυρίως στους φτωχούς όπως αποταμιεύσεις, ασφάλεια, μεταφορές πόρων και υπηρεσίες πληρωμών.

Ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος αναφέρθηκε κατά την προσφώνησή του, μεταξύ άλλων, στο συνολικό έργο και την προσφορά του Καθηγητή κ. Muhammad Yunus, τονίζοντας τη σημασία του, ιδίως για τους κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερους. Η αναλυτική παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έγινε από τον καθηγητή Οικονομικών του Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Α. Παπανδρέου.

Ακολούθησε η Αναγόρευση του τιμωμένου, με την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος, και η Περιένδυσή του με την τήβεννο της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμωμένου, όπου συγκινημένος αναφέρθηκε στην πορεία του και στα ερεθίσματα που τον παρακίνησαν να δημιουργήσει την "τράπεζα" των φτωχών, επινοώντας τις έννοιες της κοινωνικής εταιρείας, της μικροπίστωσης και της μικροχρηματοδότησης.