Skip to main content

Εκπαίδευση εργαζομένων της ΑΡΣΙΣ στη διαχείριση κρίσεων σε φυλακές

Οι εκπαιδεύσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα Prison of peace - Εκπαίδευση Επικοινωνίας και Επίλυσης Συγκρούσεων με Κρατούμενους και Προσωπικό Φυλακών.

Οι εργαζόμενοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων και του Γραφείου Υποστήριξης αποφυλακιζομένων και κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ θα πραγματοποιήσουν μια σειρά εκπαιδεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος “Prison of peace -  Εκπαίδευση Επικοινωνίας & Επίλυσης Συγκρούσεων με Κρατούμενους και Προσωπικό Φυλακών”.

Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου και οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν σε τεχνικές επικοινωνίας και ειρηνικούς, μη-βίαιους τρόπους διαχείρισης και επίλυσης συγκρούσεων.  

Η εκπαίδευση είναι βιωματική και αποτελεί εργαλείο για τον επαγγελματία σύμβουλο που έρχεται σε καθημερινή επικοινωνία με ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και εκδηλώνουν δυσκολίες στην επικοινωνία, οι οποίες προκαλούν  συγκρούσεις.

Συνολικά η εκπαίδευση διαρκεί 80 ώρες και περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

Ειρηνοποιός – Μέρος Ι: Κύκλοι ειρήνης (16 ώρες)

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για την Επανορθωτική Δικαιοσύνη, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των θυμάτων και την ανάληψη προσωπικής ευθύνης, την ενσυναισθητική ακρόαση και τους Κύκλους Ειρήνης. Οι Κύκλοι Ειρήνης ευνοούν την κατανόηση και τη συνεργασία, σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού, ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.

Ειρηνοποιός – Μέρος ΙΙ: Επίλυση Συγκρούσεων (24 ώρες)

Το δεύτερο αυτό μέρος της εκπαίδευσης Ειρηνοποιού (Επίλυση Συγκρούσεων) στηρίζεται στις βάσεις που τίθενται από την πρώτη εκπαίδευση (Κύκλοι Ειρήνης) και εμβαθύνει σε τεχνικές διαπραγμάτευσης, επίλυσης προβλημάτων, ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης και διαχείρισης έντονων συναισθημάτων. Η εκπαίδευση επίσης εισάγει την έννοια της «ηθικής αποστασιοποίησης», όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζεται η ικανότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις όταν αποποιούμαστε την ευθύνη για τις πράξεις μας.

Διαμεσολάβηση -  Βεβαίωση Διαμεσολαβητή (40 ώρες)

Η εκπαίδευση Διαμεσολάβησης αποτελεί τη σύνθεση των δεξιοτήτων που οι συμμετέχοντες έμαθαν στις προηγούμενες 2 εκπαιδεύσεις, εισάγοντας, μεταξύ άλλων, εργαλεία αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης όπου ο διαμεσολαβητής ενεργεί ως ουδέτερος τρίτος. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε προσομοιώσεις διαμεσολάβησης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης (με την υποστήριξη των εκπαιδευτών), ενώ, για να λάβουν βεβαίωση Διαμεσολαβητή, οφείλουν να συντονίσουν ακόμα πέντε Κύκλους Ειρήνης και να διεξάγουν τουλάχιστον τρεις διαμεσολαβήσεις με άτομα που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Εκπαιδευτής – Πιστοποίηση εκπαιδευτή (επιπλέον εκπαίδευση 48 ώρες)

Οι συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν επιτυχώς κάθε εκπαίδευση, έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν ως εκπαιδευτές, καθώς το πρόγραμμα επιδιώκει να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τη βιωσιμότητά του.

Για να αποκτήσουν άδεια εκπαιδευτή, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν εξειδικευμένη θεωρητική και πρακτική επιμόρφωση στην εκπαίδευση ενηλίκων, με αναλυτική αναφορά σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης Prison of Peace. Με την υποστήριξη των εκπαιδευτών, καλούνται οι ίδιοι να «κάνουν μάθημα» και να διοργανώσουν τουλάχιστον τρεις εκπαιδεύσεις πριν λάβουν άδεια εκπαιδευτή. Η άδεια ανανεώνεται ανά τριετία και οι εκπαιδευτές οφείλουν να διεξάγουν τουλάχιστον δύο εκπαιδεύσεις ετησίως, εάν επιθυμούν να διατηρήσουν την άδειά τους.

* Το πρόγραμμα Prison of Peace υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Διαχείρισης Συγκρούσεων – D.U.C.K.S ΑΜΚΕ