Skip to main content

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πειραιώς, έρχεται στο «Νόησις»

Με «Τα 7 Κλειδιά», παιδιά ηλικίας 7-14 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να ξεκλειδώσουν τη γνώση της παραγωγικής ιστορίας, μέσα από το παιχνίδι.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σχεδίασε και υλοποιεί το πρωτότυπο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα 7 κλειδιά» το οποίο, από 25 Οκτωβρίου, φιλοξενείται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη.

«Τα 7 κλειδιά» επιδιώκουν να… ξεκλειδώσουν μυστικά της παραγωγικής ιστορίας της χώρας μας. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με φυσικούς πόρους, όπως το νερό αλλά και βασικές πρώτες ύλες όπως το λάδι, το μετάξι, το μάρμαρο – προϊόντα και υλικά που σχετίζονται άμεσα με τη θεματική των μουσείων που εντάσσονται στο δίκτυο του ΠΙΟΠ – και, σταδιακά, αντιλαμβάνονται τις χρήσεις αλλά και τη σημασία τους μέσα από μια έξυπνη διαδρομή με πολλά «εμπόδια» - γρίφους, αινίγματα, πειράματα.

Πρόκειται για ένα μοναδικό εκπαιδευτικό εγχείρημα που συνδυάζει παιχνίδια γνώσεων και νέες τεχνολογίες και βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν, μέσα από το παιχνίδι, διαδικασίες και μηχανισμούς τους πολιτισμού μας. Πώς μπορούμε με ένα αμύγδαλο να βάψουμε ένα κομμάτι ύφασμα; Ποιο είναι το σκληρότερο υλικό στη φύση; Πώς η τριβή καθορίζει τη χρησιμότητα διαφορετικών υλικών; Τι είναι η Κάμινος Hoffmann; Ποιες είναι οι πηγές ενέργειας που βοηθούν στην παραγωγική διαδικασία; Αυτά είναι μόνον μερικά από τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις οι οποίες εμπεριέχουν και τις λέξεις - κλειδιά που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της Λίμνης Στυμφαλίας!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού εκπαιδευμένοι εμψυχωτές καθοδηγούν τα παιδιά, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, που λειτουργούν με την ανθρώπινη κίνηση και βοηθούν στον πειραματισμό, την καλύτερη κατανόηση φυσικών φαινομένων και τη σχέση του περιβάλλοντος με τον πολιτισμό.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου 2016. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 - 14 ετών, τα οποία πρέπει να συνοδεύονται. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα κάθε Σάββατο από τις 16.00 ως τις 18.00 και κάθε Κυριακή από τις 12.00 ως τις 14.00, εκτός από τις επίσημες αργίες. (πληροφορίες από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, τηλ.: 2310 483 000).