Skip to main content

Εκπαιδευόμενοι της ΑΓΣ γνώρισαν την παραδοσιακή γαστρονομία της Όσσας

Την Όσσα επισκέφθηκαν εκπαιδευόμενοι του σεμιναρίου για τον Εναλλακτικό Τουρισμό του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» της ΑΓΣ

Στην Όσσα Θεσσαλονίκης βρέθηκε την περασμένη Κυριακή ομάδα εκπαιδευόμενων του σεμιναρίου για τον Εναλλακτικό Τουρισμό (πρακτική στο μάθημα Γαστρονομικός Τουρισμός), του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ομάδα, με επικεφαλής τη φιλόλογο-κοινωνική ανθρωπολόγο της διατροφής και ειδική στην επαγγελματική ανάπτυξη ανέργων και επαγγελματιών κ. Χαρά Μανάβη, επισκέφθηκε από το πρωί το χωριό, παρακολουθώντας τη Θ. Λειτουργία της Πεντηκοστής, στον παλαιό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου αμέσως μετά τα μέλη του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» ενημέρωσαν τους εκπαιδευόμενους για την ιστορία της Όσσας, την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του ναού των Ταξιαρχών. Στη συνέχεια, η ομάδα περιηγήθηκε στον οικισμό και ξεναγήθηκε στους επισκέψιμους χώρους που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί ο Σύλλογος Οσσαίων, όπως η Λαογραφική Συλλογή, το Παλαιό Τσαγκαράδικο και το Παλαιό Παντοπωλείο, όπου και προσφέρθηκε κέρασμα από τις κυρίες του συλλόγου, ενώ γεύθηκαν τον καφέ τους με τη συνοδεία κερασιών Όσσας, ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας και αξίας που παράγεται στο χωριό.

Η ομάδα συνέχισε την περιήγησή της με την επίσκεψη στο εργαστήρι-εκθετήριο χειροποίητων ζυμαρικών «Το ζυμαράκι», όπου ενημερώθηκαν από τον Παντελή και την Κυριακή Μούρτζιου για τη λειτουργία του εργαστηρίου και τα παραγόμενα προϊόντα του, ενώ συζήτησαν τις δυνατότητες παραγωγής και προώθησης νέων σκευασμάτων με αρωματικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού και συζήτηση με τους ιδιοκτήτες για τη δυνατότητα παρασκευής και διάθεσης πιάτων με βάση συνταγές της τοπικής κουζίνας.

«Οι εκπαιδευόμενοι και η καθηγήτριά τους έμειναν με πολύ καλές εντυπώσεις από την πρώτη αυτή γνωριμία με το χωριό, διαπιστώνοντας και επισημαίνοντας ότι η Όσσα διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες σε συνδυασμό με το όμορφο φυσικό περιβάλλον, τις αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις, το δραστήριο δυναμικό των μελών του πολιτιστικού συλλόγου και τη δεκτικότητα των κατοίκων σε νέες ιδέες, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική βάση για μια ήπια και βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και κατ' επέκταση για έναν αειφορικό τρόπο ζωής!», καταλήγει η ανακοίνωση.