Skip to main content

Εκπλήξεις και ανατροπές σε εκλογές του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΘ

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στο συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ μετά τις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου στο ΔΣ του Οργανισμού

Γράφει ο Σαλονικιός

Σημαντικές εκπλήξεις έκρυβε η κάλπη η οποία στήθηκε χθες στο συνδικάτο εργαζομένων στον ΟΑΣΘ για την ανάδειξη του εκπροσώπου τους στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Έως τώρα το συνδικάτο εκπροσωπούσε ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Τσερμενίδης ο οποίος από σήμερα είναι πλέον συνταξιούχος.

Η πρώτη και μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η πολύ μεγάλη πτώση που σημείωσε η παράταξη της “Ενότητας” η οποία κυριαρχεί δεκαετίες τώρα στο συνδικάτο του ΟΑΣΘ. Ο υποψήφιός της Μ. Άγγος έλαβε 520 ψήφους όταν, δύο χρόνια πριν, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου δ.σ. η παράταξη του Τσερμενίδη είχε πάρει 1.099 ψήφους. Μία πρώτη εξήγηση που δίνουν από την “Ενότητα” είναι η πανσπερμία υποψηφιοτήτων στις χθεσινές εκλογές όπου κατήλθαν συνολικά δέκα υποψήφιοι. Ωστόσο, στελέχη της παράταξης σημειώνουν πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι τους οποίους διερευνούν ήδη από σήμερα.

Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη ήταν η εμφάνιση της παράταξης ΟΔΕΟ με υποψήφιο τον Κ. Μοσχοβόπουλο ο οποίος έλαβε 315 ψήφους. Η ΟΔΕΟ συγκροτήθηκε από εργαζόμενους οι οποίοι είναι συγχρόνως και μέτοχοι του ΟΑΣΘ. Η παράταξη δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2018 για την ανάδειξη διοίκησης στο σωματείο καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το καταστατικό.

Το τρίτο αξιοσημείωτο των χθεσινών εκλογών ήταν η κατάρρευση της “Ανατροπής” η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπός της Χρ. Αμαραντίδης έλαβε μόλις 16 ψήφους όταν στις εκλογές προ διετίας η παράταξη είχε πάρει 107. Κάποιες απ’ αυτές και συγκεκριμένα 31 ψήφοι πήγαν προς τον ανεξάρτητο Π. Σπανόπουλο ο οποίος ήταν του κλίματος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πάλι οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Φαίνεται πως, η φυγή του κυρ Στέλιου (Παππά), συμπαρέσυρε και την “Ανατροπή” η οποία είχε φουσκώσει, άλλωστε, από τα ρουσφέτια της προηγούμενης διοίκησης.

Μεγάλες απώλειες δυνάμεων είχε και ο “Δρομέας”, μια παράταξη η οποία συγκροτήθηκε κυρίως από οδηγούς και είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι εξέφραζε ξενοφοβικές θέσεις. Ο εκπρόσωπός της Ν. Τεληπορανίδης έλαβε χθες 218 ψήφους ενώ ο “Δρομέας” το 2018 είχε συγκεντρώσει 396.

Στις χθεσινές εκλογές εμφανίστηκε και η ΔΑΚΕ η οποία δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2018. Ο εκπρόσωπός της Γ. Σαμαράς έλαβε 126 ψήφους. Μαθαίνω, όμως, ότι δεν είναι ικανοποιημένοι διότι ο αριθμός αυτός είναι περίπου ο μισός σε σχέση με τις… διευθετήσεις, με εσωτερικές μετακινήσεις εργαζομένων που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.

Έκπληξη είναι οι 100 ψήφοι τους οποίους έλαβε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κ. Αμανατίδης ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των ελεγκτών – οδηγών και διατηρεί ενημερωτική σελίδα στο facebook. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ασφαλώς διαβατήριο για υποψηφιότητα και για το δ.σ. του συνδικάτου.

Άνοδο σημείωση η ΔΑΣ η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ. Ο υποψήφιός της έλαβε χθες 91 ψήφους όταν, προς διετίας η παράταξη είχε καταποντιστεί λαμβάνοντας μόλις 73 ψήφους.

Πτώση σημείωσε η παράταξη ΕΣΥΣ η οποία είχε λάβει το 2018 103 ψήφους αλλά χθες, ο υποψήφιός της Δ. Κούτρας πήρε 60. Τέλος, υπήρξε και ένας ακόμη ανεξάρτητος, ο Κ. Βαβούτης ο οποίος έλαβε μόλις 4 ψήφους.

Στις χθεσινές εκλογές συμμετείχαν 1.525 άτομα σε σύνολο 2.037 εγγεγραμμένων. Υπήρξαν, δε, 18 λευκά και 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Δεδομένου ότι κανείς εκ των υποψηφίων δεν έλαβε το απαιτούμενο 50% συν ένα για να ανακηρυχθεί εκπρόσωπος του συνδικάτου στο δ.σ. του ΟΑΣΘ, οι εκλογές θα επαναληφθούν μεταξύ των δύο πρώτων (Άγγου και Μοσχοβόπουλου), πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.