Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021
x

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 325 ΣΗΜΕΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η χωροθέτηση των 325 σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα θα προκύψει μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ΟΑΣΘ, ταξί, μετρό

Τριακόσια είκοσι πέντε σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) μέσα στο 2021.

Για το σκοπό αυτό η δημοτική αρχή το επόμενο διάστημα πρόκειται να αναθέσει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης για το ΣΦΗΟ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα η χωροθέτηση των 325 σημείων θα προκύψει μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ΟΑΣΘ, ταξί, μετρό.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις υποδομές ώστε οι πολίτες να έχουν ένα κίνητρο για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων», επισημαίνει ο κ. Κούπας, σύμφωνα με τον οποίο ο δήμος σχεδιάζει τέτοια σημεία σε πολλές περιοχές και όχι μόνο στο κέντρο, όπως στην Ξηροκρήνη, στον Βαρδάρη, στην Τούμπα κ.α.. Σημειώνεται ότι μία από τις προϋποθέσεις είναι η αντιστοιχία ΣΦΗΟ και πολιτών που ορίζεται σε ένα σημείο φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους.

Τα σημεία αυτά, σύμφωνα με τον κ. Κούπκα, δεν καταλαμβάνουν πολύ κοινόχρηστο χώρο, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάποιος πολίτης να σταθμεύει εκεί το όχημά του για όση ώρα απαιτείται για τη φόρτιση.

Το επόμενο βήμα μετά την εκπόνηση των ΣΦΗΟ είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών φόρτισης σε όλη τη χώρα, για την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έχει ζητήσει χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ηλεκτροκίνησης και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τρέχει διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια δέκα ηλεκτρικών οχημάτων για τη Διεύθυνση Καθαριότητας. Παράλληλα, για την φόρτιση των οχημάτων αυτών θα δημιουργήσει τρία σημεία φόρτισης στο δημαρχείο, στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και στο αμαξοστάσιο.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ