Skip to main content

Εκπρόσωποι αναισθησιολόγων: Έκκληση για άμεση κάλυψη όλων των κενών στα νοσοκομεία

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της ειδικότητας, τόνισαν τη δραματική υποστελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας

Δραματική έκκληση για άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρας απηύθυναν οι εκπρόσωποι των ιατρικών εταιρειών του αναισθησιολογικού κλάδου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της ειδικότητας, τόνισαν τη δραματική υποστελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας σε ό,τι αφορά την κρίσιμη αυτή ειδικότητα, η οποία έχει ευρύ πεδίο δράσης, καθώς πέρα από τα χειρουργεία υπηρετεί και άλλες σημαντικές δομές, όπως τα Ιατρεία Πόνου.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Άννα Μαλισιώβα, το 2019 στα 82 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας ήταν κατειλημμένες οι 650 από τις συνολικά 891 οργανικές θέσεις, οι οποίες είχαν ήδη μειωθεί στο μισό την περίοδο του μνημονίου, όπως άλλωστε και οι μισθοί όλων των γιατρών. Σημείωσε επίσης πως ανασταλτικός παράγοντας στο να πάνε οι νέοι γιατροί στο ΕΣΥ είναι αφενός η μείωση των μισθών και αφετέρου η εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ σε πολλά νοσοκομεία υπάρχει αναμονή για ειδικότητα.

Η κ. Μαλισιώβα έκανε ειδική αναφορά στη μετεκπαίδευση των νέων, η οποία δεν προχώρησε, παρά τις προτάσεις που κατέθεσε ο κλάδος. «Από 2019 είχε συσταθεί από Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας η ομάδα εργασίας αναισθησιολογίας, η οποία δούλεψε πάνω στην κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης στις υποειδικότητες της αναισθησιολογίας, στην παιδιατρική αναισθησιολογία, στην καρδιοθωρακική και στη μαιευτική. Έχει καταρτιστεί ένα πλήρες μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχει κατατεθεί στο ΚΕΣΥ από το 2019, έχουμε επανειλημμένα οχλήσει τους εκάστοτε υφυπουργούς, ώστε να πάρει ΦΕΚ και να προχωρήσει. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Εκτός από αυτό σε συνεργασία με την Εταιρεία Αλγολογίας και την Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας έχει κατατεθεί ένα πλήρες πρόγραμμα διετούς μετεκπαίδευσης στην αλγολογία, ένα μεγάλο κομμάτι της ειδικότητάς μας που αφορά τόσο τον οξύ όσο και τον χρόνιο πόνο. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 60 ιατρεία πόνου και η πλειοψηφία δεν είναι αναγνωρισμένα από τους οργανισμούς των νοσοκομείων, ενώ δεν υπάρχουν ειδικοί γιατροί που τα στελεχώνουν, αλλά είναι οι ίδιοι αναισθησιολόγοι που δουλεύουν στα χειρουργεία και εφημερεύουν», ανέφερε.

«Όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι υποστελεχωμένα σε ποσοστό 40% και υπάρχει έλλειψη ειδικευομένων αναισθησιολόγων», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας, Θεοδώρα Αστέρη. Έκανε ειδική αναφορά στο Ιπποκράτειο που βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, καθώς και στα νοσοκομεία των Σερρών και της Δράμας, που στελεχώνονται με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Όπως είπε, τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν ειδικευόμενους, όμως η ειδικότητα απαιτεί πέντε χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή πολλές προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, άρα το πρόβλημα παραμένει. Η κ. Αστέρη χαρακτήρισε την ειδικότητα «ραχοκοκαλιά του νοσοκομείου», λέγοντας πως «νοσοκομεία που δεν έχουν αναισθησιολόγους δεν είναι νοσοκομεία».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, Αθηνά Βαδαλούκα, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και τόνισε πως θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα και ταυτόχρονα όλα τα οργανικά κενά με διαδικασίες όμως μέσα από τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων και όχι μέσω των ΥΠΕ, οι οποίες είναι πιο χρονοβόρες. Ειδικά για τα ιατρεία πόνου ανέφερε ότι δεν μπορούν να στελεχωθούν από τους υπάρχοντες γιατρούς, με αποτέλεσμα κάποια να κλείνουν και να μένουν χωρίς φροντίδα άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο ή βρίσκονται σε τελικό στάδιο ασθενειών.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, Κυριακή Βαγδατλή, η οποία σημείωσε πως η λειτουργία των ιατρείων αυτών εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των λίγων υπαρχόντων αναισθησιολόγων, οι οποίοι φροντίζουν να δουλεύουν τις ημέρες των ρεπό τους, γιατί διαφορετικά λείπουν από χειρουργικές αίθουσες. Τόνισε, δε, την ανάγκη να προχωρήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς είναι μεγάλο κίνητρο για τους γιατρούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν πολλά πεδία για να κάνουν την πρακτική τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος Ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας- ESRA HELLAS, Έφη Σταυροπούλου, είπε πως, όταν δεν υπάρχει ικανός αριθμός για τα χειρουργεία, είναι ακόμα πιο δύσκολο το θέμα της μετεγχειρητικής κάλυψης είναι πολύ πιο δύσκολο να καλυφθεί. Και πρόσθεσε ότι αν δοθούν κίνητρα στους νέους να εκπαιδευτούν και να αμειφθούν κανονικά, θα μείνουν στο ΕΣΥ.

Από την πλευρά της, η εκλεγμένη πρόεδρος στο ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Εταιρεία Περιοχικής Αναισθησίας, Ελένη Μόκα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, για να είναι ασφαλές το σύστημα υγείας πρέπει να υπάρχουν περίπου 20 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 πληθυσμού. Ωστόσο, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι κάτω από το μισό, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα και οι συνέπειες είναι αντιληπτές. Γι' αυτό, όπως είπε, υπάρχει το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οπότε χρειάζονται οικονομικά κίνητρα και πιο ανθρώπινες σχέσεις εργασίας, ώστε να πειστεί ο κόσμος να μείνει στον κλάδο και στη χώρα.