Skip to main content

Όλες οι κινήσεις των κυπριακών αρχών για το κύκλωμα μαστροπείας

Μεγάλη κινητοποίηση της Κυπριακής Αστυνομίας για τη διερεύνηση του καταγγελλόμενου κυκλώματος μαστροπείας με διεθνείς διαστάσεις

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η έρευνα της Κυπριακής Αστυνομίας για τη διερεύνηση καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες ένα οργανωμένο κύκλωμα δρα στην Κύπρο και «στρατολογεί» νεαρές αλλοδαπές τις οποίες στέλνει στην Ελλάδα και τις εξωθεί στην πορνεία, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, το κύκλωμα αυτό σχετίζεται και με την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη.

Οι καταγγελίες έγιναν από τον ακτιβιστή, Ηλία Γκιώνη, χθες σε τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου και σύμφωνα με αυτές υπάρχει εμπλοκή προσώπων από την Κύπρο στο πάρτι που έγινε στη σουίτα του πεντάστερου ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες για βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, την ύπαρξη κυκλώματος, αλλά και την εμπλοκή Κύπριων και της Κύπρου στο εν λόγω κύκλωμα». Ταυτόχρονα ο κ. Χριστοφίδης έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη, στην υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου και στην αστυνομία, ζητώντας «να εξεταστούν αυτεπάγγελτα οι εν λόγω καταγγελίες σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα».

Παράλληλα, σήμερα ο νομικός σύμβουλος της 24χρονης, Νίκος Διαλυνάς, ισχυρίστηκε ότι στο πάρτι που έγινε στη σουίτα του ξενοδοχείου υπήρχαν Κύπριες και Κύπριοι και υπονόησε συσχέτιση του κυκλώματος μαστρωπείας με τον βιασμό της κοπέλας.

«Η έρευνά μας αφορά σε δύο κατευθύνεις. Αφενός αναζητούμε τον ακτιβιστή που έκανε την καταγγελία, αλλά ακόμη δεν τον έχουμε εντοπίσει, και αφετέρου έχουμε στείλει επίσημο αίτημα στο ελληνικό τμήμα της Interpol για να μας παράξει κάθε πληροφορία που τυχόν γνωρίζει για το θέμα», δήλωσε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν με την 24χρονη Γεωργία, αν παραστεί ανάγκη. Προς το παρόν πάντως, όπως τόνισε ο κ. Ανδρέου, δεν προκύπτει ότι η υπόθεσή της σχετίζεται με το υπό διερεύνηση κύκλωμα, χωρίς κανείς βέβαια να μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο εάν προκύψουν νέα στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυπριακές αρχές αναζητούν από χθες τον Ηλ. Γκιώνη, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουν μαζί του, ενώ το αίτημά τους για τη συνδρομή του τμήματος της Interpol έχει την ένδειξη «Επείγον».

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αποκρύψουμε τίποτα. Η έρευνα θα φτάσει σε βάθος και αν τυχόν αποκαλυφθεί τέτοιο κύκλωμα, τα μέλη του θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, η οποία και είναι αμείλικτη σε τέτοια ζητήματα», ανέφερε ο κ. Ανδρέου.

Στην Κύπρο το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, μετά μάλιστα και τη διακίνηση του ονόματος επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος αυτού του κυκλώματος, αλλά για την ώρα δεν έχει κληθεί να καταθέσει, καθώς δεν υπάρχει κάποια καταγγελία σε βάρος του.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ανδρέου η Κυπριακή Αστυνομία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, για το λόγο αυτό υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για διάφορες κατηγορίες, όπως έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή βία, βία σε βάρος ανηλίκων. Τα τμήματα αυτά στεγάζονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, εκτός του αστυνομικού μεγάρου, όπως και αυτό της Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων.