Skip to main content

Έκρυθμη η κατάσταση μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς άφησε τον υπαινιγμό ότι το περιστατικό με το τρένο μπορεί να αποβεί αιτία σύγκρουσης.

Ότι η Σερβία δεν θα αποδεχθεί την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου είναι γεγονός και απολύτως κατανοητό.

Κάποια στιγμή όμως είχαν γίνει συζητήσεις προς διευθέτηση του θέματος, και έγινε λόγος για επιστροφή στην Σερβία της περιοχής της Μιτρόβιτσα (τον σερβικό θύλακα εντός του Κοσσυφοπεδίου) με παραχώρηση στο Κοσσυφοπέδιο αλβανόφωνης περιοχής της Σερβίας, από το Σαντζάκ ή το Πρέσεβο).

Μάλλον δεν πρέπει να κατέληξαν κάπου εκείνες οι συζητήσεις, και οι Σέρβοι διαπιστώνουν οσημέραι ότι η Δύση ενισχύει την παρουσία του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους, επεμβαίνοντας μάλιστα προ ημερών στην προστασία του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου και ηγέτη του UCK, Ραμούς Χαραντινάι, όταν η Σερβία ζήτησε την έκδοσή του από την Γαλλία που τον είχε συλλάβει, βάσει διεθνούς εντάλματος, και δεν τον εκδίδει.

Φαίνεται, πως ενοχλημένη η Σερβία από την τελευταία αντισερβική στάση της Δύσης αντέδρασε με επιθετικό τρόπο και έστειλε τρένο, το Σάββατο το πρωί, από το Βελιγράδι με προορισμό την "Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα" (Μιτρόβιτσα Κοσσυφοπεδίου), το οποίο γύρισε πίσω αφού δεν του επετράπη από τους Κοσσοβάρους να εισέλθει στο έδαφός τους.

Η αιτία ήταν ότι το τρένο έφερε την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβία», σε πολλές γλώσσες, σύνθημα που θεωρήθηκε φυσικά ως πρόκληση του Βελιγραδίου στην Πρίστινα. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η είσοδος του τρένου στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου με σερβικά εθνικιστικά συνθήματα βρίσκεται σε αντίθεση με το σύνταγμα και τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου.

Με την σειρά τους, οι Σέρβοι προέβησαν σε ηχηρές δηλώσεις, που οξύνουν τα πνεύματα. «Βρεθήκαμε στο χείλος της σύγκρουσης, οι Αλβανοί θέλουν πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, και άφησε τον υπαινιγμό ότι το περιστατικό με το τρένο μπορεί να αποβεί αιτία σύγκρουσης. Ο Νίκολιτς ανακοίνωσε ότι η Σερβία έχει έρθει σε επαφή με όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις και προειδοποίησε ότι αυτό που συνέβη, έχει την πιθανότητα σύγκρουσης.

Ταυτόχρονα, οι Σέρβοι έδωσαν εντολές για επιλεκτική επιστράτευση πολιτών άνω των 18 ετών. Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για όλους, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και στέλνονται κλήσεις σε πολίτες για συνεισφορά στον στρατό της χώρας. «Καλώ τους πολίτες που θα κληθούν, να αναφερθούν στα αρμόδια κέντρα εκπαίδευσης και να εκτελέσουν το καθήκον τους, ενώ θα κάνουμε και μεμονωμένες κλήσεις», είπε ο Σέρβος συνταγματάρχης Μίσα Κργκοβιτς.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, Γιόβαν Κριβοκάπιτς, δήλωσε πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου να υπερασπιστεί η χώρα από την αλβανική απειλή: «Έχουμε πλήρη πρόσβαση στην άμυνα της χώρας και έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε όλες τις πιθανές δυνατότητες της Σερβίας για την υπεράσπιση της χώρας».

Οι Σέρβοι της Μιτρόβιτσα, οι οποίοι νιώθουν ότι ζουν σε γκέτο εντός του Κοσσυφοπεδίου, προβαίνουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι το Βελιγράδι δεν θα επιτρέψει βία κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και απαίτησαν το σεβασμό του δικαιώματός τους στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών. Έχει σημασία, ότι η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το άγαλμα του πρίγκιπα Λάζαρ, και είναι απορίας άξιον πώς και το άφησαν ακόμη όρθιο οι Αλβανοί.

Ο Σέρβος πρίγκηψ Λάζαρ είναι αυτός που σκότωσε τον σουλτάνο Μουράτ, όταν οι οθωμανοί νίκησαν τους Σέρβους και κατέλαβαν την περιοχή. Και φυσικά, είναι ήρωας των Σέρβων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, αναφερόμενος στις σερβικές δηλώσεις ότι είναι έτοιμοι να στείλουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην Μιτρόβιτσα, είπε ότι «Αν συμβεί αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις Αρχές του Κοσσυφοπεδίου», και παρομοίασε τις προθέσεις της Σερβίας με εκείνες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς της δεκαετίας του ’90. Κατηγόρησε δε την Σερβία, ότι το τρένο με τις επιγραφές αποτελεί εργαλείο προπαγάνδας.

Το "Ανατολικό Ζήτημα" όχι μόνον παραμένει ανοικτό, αλλά άρχισε πάλι να θερμαίνεται.