Skip to main content

Έκρηξη ΑΤΜ στην Πολίχνη:Οι δράστες πήραν λίγα και… «χρωματισμένα» χρήματα (φωτο)

Οι δράστες της έκρηξης έφυγαν ουσιαστικά με άδεια χέρια, καθώς η τράπεζα διέθετε στο ΑΤΜ το σύστημα χρωματισμού των χρημάτων.

Μικρό και... «χρωματισμένο» ήταν τελικά το χρηματικό ποσό που κατάφεραν να αποσπάσουν οι δράστες, οι οποίοι τα ξημερώματα του Σαββάτου ανατίναξαν ΑΤΜ στην περιοχή της Πολίχνης, στη Θεσσαλονίκη.

Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν ορισμένες κασετίνες με λίγα χρήματα, ωστόσο έφυγαν ουσιαστικά με άδεια χέρια, καθώς η τράπεζα διέθετε το σύστημα χρωματισμού των χρημάτων, που εξουδετερώνει την αξία της λείας. Οι δράστες σταμάτησαν έξω από το κατάστημα, έσπασαν την τζαμαρία του και τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Η έκρηξη ήταν ισχυρή και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου. Βομβαρδισμένο ήταν το τοπίο από την έκρηξη, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε διπλανά καταστήματα.




Τι είναι ο χρωματισμός χρημάτων

Το Intelligence Banknote Neutralisation System (IBNS) είναι ένα έξυπνο σύστημα που εξουδετερώνει την αξία των χρημάτων. Όταν παραβιάζεται ένα ΑΤΜ που είναι εφοδιασμένο με IBNS, αυτό χρωματίζει με ανεξίτηλο μελάνι τα χαρτονομίσματα σε μεγάλη επιφάνεια χωρίς να μπορεί να καθαριστεί.

Το σύστημα προστατεύει τις τράπεζες αλλά και τους πολίτες που μπορεί να εμπλακούν άθελά τους σε διακίνηση χρημάτων που είναι προΐόν ληστείας ή κλοπής.