Skip to main content

Εκρηκτικά στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι - Στόχος ο Τόμσεν

Ένας τραυματίας, επιβεβαιώνει η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ - Γαλλικά ΜΜΕ αναφέροναι στο συμβάν με το παγιδευμένο δέμα προς Σόιμπλε

Έκρηξη παγιδευμένου φακέλου σημειώθηκε σήμερα στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία γυναίκα, η βοηθός του Πολ Τόμσεν, στα χέρια και το πρόσωπο. Ο φάκελος φέρεται να προοριζόταν για υψηλότατο στέλεχος του Ταμείου. «Εξερράγη παγιδευμένος φάκελος και ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά στα γραφεία του ΔΝΤ» ανέφερε πηγή της Αστυνομίας στο πρακτορείο Reuters, ενώ το κτήριο εκκενώθηκε.

Στόχος ο Πολ Τόμσεν

Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ήταν, σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία, ο στόχος του παγιδευμένου δέματος που εστάλη σήμερα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Αμέσως μετά την έκρηξη έλαβε χώρα μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στα γραφεία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι, ανέφερε η Αστυνομία.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε την έκρηξη στα γραφεία του Παρισιού κάνοντας λόγο για «δειλή πράξη βίας». «Καταδικάζω αυτή την άνανδρη πράξη βίας και επαναβεβαιώνω την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεχίσει το έργο του», υπογράμμισε η ίδια και πρόσθεσε: «Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές να διερευνήσουν το περιστατικό και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού μας».

«Πρόκειται για επίθεση, δεν υπάρχει άλλη λέξη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στο όρος Φαρόν.

«Ήταν ένα μεγάλο βαρελότο»

Ο διευθυντής της παρισινής αστυνομίας Μισέλ Καντό δήλωσε ότι «το δέμα έχει σταλεί με το ταχυδρομείο». «Πρόκειται για ένα μεγάλο βαρελότο», «το θύμα τραυματίστηκε στο πρόσωπο» και υποφέρει «από ρήξη τυμπάνου». «Πρόκειται για ελαφρά τραύματα», πρόσθεσε ο Μισέλ Καντό.

«Το εκρηκτικό υλικό είναι ένας μεγάλος κύλινδρος περίπου 30 εκατοστών», μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Αναφορές για το παγιδευμένο δέμα προς τον Σόιμπλε

Ο γαλλικός Τύπος, πάντως, αναφέρεται στο συμβάν με το παγιδευμένο δέμα που εστάλη στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ με παραλήπτη τον Σόιμπλε και αποστολέα τον Άδωνι Γεωργιάδη. Την ευθύνη για το συγκεκριμένο περιστατικό ανέλαβε η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Υπενθυμίζεται ότι, στην προκήρυξή των «Πυρήνων» για την ανάληψη της ευθύνης, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «...συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά. Με τη δημιουργία ενός διεθνούς συνωμοτικού δικτύου πυρήνων της F.A.I. και της Σ.Π.Φ. σε δεκάδες χώρες που πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν αντάρτικες επιθέσεις». 

Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής αστυνομίας, υπήρξαν απειλητικά τηλεφωνήματα αλλά δεν σχετίζονται με τη σημερινή έκρηξη. Όπως είπε, ο φάκελος και τα υπολείμματά του πλέον θα εξεταστούν από τους ειδικούς.

Το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτήριο δεν έχει υποστεί ζημιές.

Όπως μεταδίδει το δίκτυο BFMTV, που επικαλείται την αστυνομία του Παρισιού, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βρίσκεται στα ίδια γραφεία με το ΔΝΤ.