Skip to main content

Ουκρανία: 100 ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις - Δείτε βίντεο

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μετά από συναγερμό για αεροπορικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία - Χτυπήθηκαν δύο πολυκατοικίες στην περιοχή Πετσέρσκ

Μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σημειώθηκαν σήμερα το μεσημέρι σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως στην πρωτεύουσα Κίεβο, στο Λβιβ, στο Τσερκάζι, στο Ζίτομιρ, στο Χμελνίτσκι, στην Πολτάβα, στο Μικολάιβ, στο Ντνίπρο, στο Τσερνίχιβ, στο Σούμι και στο Χάρκοβο στέλνοντας τους κατοίκους στα καταφύγια. Οι επιθέσεις αυτές έρχονται ενώ συνεδριάζει η G20 -εν τη απουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν- και ενώ το πρωί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε παρουσιάσει στους ηγέτες τους όρους του για τερματισμό του πολέμου. Σύμφωνα με αναφορές, έχουν χτυπηθεί, μεταξύ άλλων, κρίσιμες υποδομές, όπως ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις, και ήδη υπάρχουν μεγάλα μπλακ άουτ σε σειρά περιοχών της χώρας (όπως και στη Μολδαβία), ενώ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, οι πύραυλοι που έπεσαν ήταν περίπου 100.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, από τις επιθέσεις χτυπήθηκαν δύο πολυκατοικίες στην περιοχή Πετσέρσκ του Κιέβου. Πρόκειται για μια κατοικημένη περιοχή στην οποία σπεύδουν αυτή τη στιγμή τα σωστικά συνεργεία, όπως έγραψε στο Telegram. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η κατοικημένη περιοχή χτυπήθηκε από θραύσματα πυραύλων που κατερρίφθησαν από την αεράμυνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τους 6 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν οι 4 κατερρίφθησαν.

«Πολλοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα πάνω από το Κίεβο. Γιατροί και διασώστες στο σημείο των χτυπημάτων», έγραψε ο Κλίτσκο. Είπε αργότερα ότι ένας νεκρός άνθρωπος ανασύρθηκε από ένα κτήριο κατοικιών που χτυπήθηκε στην κεντρική συνοικία Πετσέρσκ.

Η ενεργειακή κατάσταση στην Ουκρανία είναι «κρίσιμη» μετά το κύμα πυραυλικών επιθέσεων, που προκάλεσε ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου.

Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου, Ukrenergo, γνωστοποίησε ότι οι μεγαλύτερες  ζημιές σημειώθηκαν στα βόρεια και κεντρικά τμήματα και ότι είχαν αρχίσει έκτακτες διακοπές ρεύματος για «όλες τις κατηγορίες καταναλωτών».

Ανακοίνωσε επίσης ειδικές διακοπές έκτακτης ανάγκης στο Κίεβο.

Ο Κίρυλο Τιμοσένκο, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει μια πολυκατοικία να φλέγεται μετά τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν στο Κίεβο.

Επίσης, οι πόλεις Κριβί Ριχ, Πολτάβα και Τσερκάσι έχουν πληγεί, σύμφωνα με τους αρχηγούς της πόλης και των περιφερειών τους. Παράλληλα, ο Όλεχ Σινεχούμποφ, ο κυβερνήτης του Χάρκοβο ανέφερε επίσης στο Telegram ότι «οι κατακτητές χτυπούν το Χάρκοβο! Μείνετε σε καταφύγια».

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Άντον Γκεραστσένκο, ανέφερε ότι τέσσερις πύραυλοι με στόχο το Κίεβο καταρρίφθηκαν.

Νωρίτερα, ο ανταποκριτής του Reuters στο Κίεβο, ανέφερε ότι ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις από πυραυλικές επιθέσεις και στη συνέχεια άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας εμφανίστηκε στη συνέχεια καπνός.

Ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, έγραψε στο Twitter ότι η Μόσχα απάντησε στην ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «με μια νέα πυραυλική επίθεση».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε τους όρους του για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία στους ηγέτες της G20 και τους κάλεσε να στηρίξουν το σχέδιό του.