Skip to main content

Εκστρατεία για «μια Ελλάδα χωρίς μπάζα» ξεκινά η ΑΝΑΚΕΜ

Την εκστρατεία γνωστοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ηλίας Δημητριάδης, κατά τη βράβευσή του στην 3η Διεθνή Έκθεση VerdeTec.

Εκστρατεία ενημέρωσης για "μια Ελλάδα χωρίς μπάζα" ξεκινά η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. το 2019. Την εκστρατεία γνωστοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. κ. Ηλίας Δημητριάδης, ο οποίος, λαμβάνοντας το βραβείο που κέρδισε το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων στην κατηγορία Στερεά και Αστικά Απόβλητα στην 3η Διεθνή Έκθεση VerdeTec, σημείωσε ότι "το όραμα μας για μια Ελλάδα χωρίς μπάζα μόλις ξεκίνησε να γίνεται πραγματικότητα" αλλά "έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας".

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ιδρυτικό μέλος του Συστήματος κ. Ιωάννης Παπαηλιόπουλος, ο οποίος κατά τη βράβευση επιβεβαίωσε την ενίσχυση της προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα της ανακύκλωσης. "Πιστεύουμε ότι ο πολίτης αγαπάει το καθαρό περιβάλλον" τόνισε ο κ. Παπαηλιόπουλος και υπενθύμισε ότι "η παράνομη απόθεση κοστίζει σε όλους μας".

Κατά την απονομή του βραβείου, ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, είπε ότι ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι η ανακύκλωση του 70% αποβλήτων που παράγονται από δημόσια και ιδιωτικά έργα, όμως σήμερα δεν έχουμε ακόμη επιτύχει ποσοστό 20% και  τόνισε ότι "χάρη στην ΑΝΑΚΕΜ αυξήθηκε ήδη το 2019 10 ποσοστιαίες μονάδες η κάλυψη της Ελλάδας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης των μπάζων και με τη δυναμική που έχει αναπτύξει η ΑΝΑΚΕΜ θεωρώ ότι θα πλησιάσουμε περισσότερο τον εθνικό και ευρωπαϊκό στόχο"

Βράβευση με ευρωπαϊκή βούλα

Μάλιστα ο κ. Κρεμλής επιβραβεύοντας την ΑΝΑΚΕΜ, μνημόνευσε την σύμβουλο ανάπτυξης της εταιρείας κ. Άννα Μίχου, η οποία του είχε πει πως στο άμεσο μέλλον η λέξη "μπάζα" θα γίνει κομπλιμέντο, "καθώς ανακυκλώνονται έως 100%".

Η κ. Μίχου που συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του οράματος της εταιρείας, στην παρουσίαση της στο πλαίσιο της έκθεσης, περιέγραψε με στοιχεία την δυναμική πορεία της εταιρείας στα πρώτα έξι χρόνια λειτουργίας της. Το 2012 η εταιρεία ξεκίνησε να συνεργάζεται με μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων σε επτά νομούς και μία περιφέρεια, για να φτάσει το 2018 να διευρύνει το δίκτυο συνεργατών σε 49 μονάδες επεξεργασίας, σε 26 νομούς και 10 περιφέρειες. Εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση του τονάζ ανακυκλώμενων υλικών, από 3.000 τόνους περίπου το 2013, στις 617.000 τόνους το 2018.

Ρεκόρ συμβάσεων για το 2019



Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των συμβάσεων δημοσίων και ιδιωτικών έργων για τις οποίες αρμόδια Διευθύντρια της εταιρείας είναι η πολιτικός μηχανικός, κ. Βασιλική Τσαγκαρλή, της οποίας η συμβολή στην υλοποίηση του οράματος για μια Ελλάδα χωρίς μπάζα, περιγράφεται στις 1.584 συμβάσεις που πέτυχε η εταιρεία το 2018, από τις κάτι λιγότερο από 100 στο ξεκίνημα λειτουργίας της εταιρείας.

Στις παρεμβάσεις τους τα στελέχη της ΑΝΑΚΕΜ ανέλυσαν τα εμπόδια στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποτελεσματική διαχείριση των ΑΕΚΚ και διατύπωσαν προτάσεις για την άρση τους.

Τη συμβολή της ΑΝΑΚΕΜ στην ταχεία κάλυψη της ελληνικής επικράτειας από συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών, Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), τίμησαν με την παρουσία τους στο περίπτερο της εταιρείας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το Περιβάλλον κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, οι πρώην υπουργοί  Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης και κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, οι επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων κα Χριστίνα Ευθυμιάτου και κ. Φίλιππος Γκανούλης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και στελέχη Δήμων, μέλη του ΔΣ και στελέχη του ΕΟΑΝ, εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τεχνικά έργα και έργα περιβάλλοντος, καθώς και πλήθος επισκεπτών συνεργατών της εταιρείας από όλη την Ελλάδα.