Skip to main content

ΕΚΤ: Επαναπροσδιορισμός της νομισματικής πολιτικής

Η ΕΚΤ καλείται να επαναπροσδιορίσει τη νομισματική πολιτική της με τους αξιωματούχους της να ευθυγραμμίζονται με την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων

Εντείνονται ασφυκτικά οι πιέσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης από το εκρηκτικό μίγμα του πολέμου στην Ουκρανία, του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και των διαταραχών στην τροφοδοτική αλυσίδα.

Η ΕΚΤ καλείται να επαναπροσδιορίσει τη νομισματική πολιτική της μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με τους αξιωματούχους της να ευθυγραμμίζονται ολοένα και περισσότερο με την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων, αν και το τέλος των αγορών ομολόγων δεν είναι διόλου προεξοφλημένο, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.

Εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, αναλυτές του Reuters θέτουν πέντε βασικά ερωτήματα:

1. Πότε η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια;

Βασική προϋπόθεση για την αύξηση είναι η ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων, που αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο. Συνεπώς, η ΕΚΤ αναμένει ότι αυτό θα συμβεί λίγο αργότερα, με τις αγορές ωστόσο να προεξοφλούν επιτοκιακή αύξηση ακόμη και στις αρχές Ιουλίου. «Η επικείμενη συνεδρίαση είναι κρίσιμη, επειδή δεν διακρίνεται ξεκάθαρα το μήνυμα της ΕΚΤ. Θα πρέπει να δώσει περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές», αναφέρει ο αναλυτής της ING, Κάρ- στεν Μπρζέσκι.
2. Θα πιέσουν τα «γεράκια» για μια ακριβή καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό των αγορών ομολόγων;

Δεν αποκλείεται. Η ΕΚΤ αποφάσισε τον Μάρτιο να τερματίσει το ΑΡΡ κάποια στιγμή στο τρίτο τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί περαιτέρω για το πώς θα γίνει η έξοδος.
3. Η ΕΚΤ βρίσκεται πιο πίσω από την καμπύλη των αποδόσεων;

Πιθανόν να βρίσκεται λίγο πιο πίσω από την καμπύλη, όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό, αναφέρει o οικονομολόγος της Generali Investments Mάρτιν Βόλμπουργκ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σημειώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί χρόνο για να αναλύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
4. Υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού;

Υπάρχει, απαντούν οικονομολόγοι, παρότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ το αποκλείει.
5. Τι θα συμβεί εάν σταματήσει η ροή ρωσικής ενέργειας;

Σε ένα ακραίο σενάριο, όπου η προσφορά ενέργειας από τη Ρωσία μειώνεται 50%, ο οικονομολόγος της UBS Investment Bank,
Ρέινχαρντ Κλουζ, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ξεφύγει στο 9% με πιθανή ύφεση.

Πηγή: naftemporiki