Skip to main content

EKT: Μπορεί να σταματήσει και φέτος η ποσοτική χαλάρωση

Η λήξη των καθαρών αγορών ομολόγων στο τέλος του έτους μου φαίνεται ρεαλιστικό και σωστό σενάριο, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δεν είναι μεγάλη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να να σταματήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων φέτος, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Βίτας Βασιλιάουσκας, στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.

«Η λήξη των καθαρών αγορών ομολόγων στο τέλος του έτους μου φαίνεται ρεαλιστικό και σωστό σενάριο, με δεδομένες τις σημερινές προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας.

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Βασιλιάουσκας δήλωσε ότι οι αγορές ομολόγων είναι πιθανό να σταματήσουν στο τέλος του έτους μετά από "μία μεταβατική περίοδο". Στη συνέντευξή του στη Handelsblatt, o Βασιλιάουσκας πρόσθεσε ότι είναι "λογικές και σωστές" οι προσδοκίες της αγοράς ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα σημειωθεί έξι έως εννιά μήνες μετά το τέλος των αγορών ομολόγων.

"Εξακολουθούμε να αναμένουμε μία εύρωστη και ευρείας βάσης ανάπτυξη", σημείωσε, προσθέτοντας: "Πρέπει να περιμένουμε έως τον Ιούνιο για τις νέες προβλέψεις μας. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να δραματοποιούμε την κατάσταση σήμερα. Δεν είναι σίγουρα το τέλος της ανάκαμψης".