Skip to main content

Προειδοποίηση ΕΚΤ σε τράπεζες για πιθανές ζημίες από τη Ρωσία

Οι προσπάθειες της ΕΚΤ φανερώνουν ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκτεταμένες συνέπειες στον κλάδο των τραπεζών από τον πόλεμο.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβληματίζεται με το ότι ενδέχεται οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών να δεχθούν πλήγματα εξαιτίας του γεγονότος ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε θύελλα στην παγκόσμια οικονομία και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ειδικότερα, συνέστησε σε αυτές να εκτιμήσουν εάν χρειάζεται να αυξήσουν τις προβλέψεις όχι μόνον από πιστώσεις με αποδέκτριες ρωσικές εταιρείες, αλλά και από δάνεια σε επιχειρήσεις, οι οποίες λιγότερο άμεσα επηρεάζονται από τον πόλεμο και τις κυρώσεις ή έχουν δραστηριότητες σε Ρωσία ή Ουκρανία. Τα σχετικά αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες και επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ επισήμανε στις τράπεζες ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν σύνεση στην εκτίμηση των κινδύνων και ότι οι λογιστικοί κανόνες προβλέπουν ότι αυτές θα λάβουν εκ των προτέρων προβλέψεις όταν η πιθανότητα μη εξυπηρέτησης οφειλών εντείνεται. Πάντως, δεν έχει ασκήσει επισήμως πιέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν επιπλέον αποθεματικά για να καλύψουν ανάλογες απώλειες, όπως προσέθεσαν οι προαναφερθείσες πηγές, οι οποίες διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φανερώνουν ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκτεταμένες συνέπειες στον κλάδο των τραπεζών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τραπεζικό στέλεχος τόνισε ότι η προσέγγιση της ΕΚΤ τού υπενθυμίζει σχετικά ερωτήματα που είχαν διατυπωθεί από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπου εργάζεται, στις αρχές της πανδημίας. Εκείνη την περίοδο η ΕΚΤ είχε διαθέσει πρωτοφανή κεφάλαια στις τράπεζες, ώστε να τις συνδράμει να απορροφήσουν τις απώλειες, ενώ παράλληλα απαγόρευσε ντε φάκτο τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών. Ακόμα, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ακολουθήσει την ίδια μέθοδο για να αντεπεξέλθει στις συνέπειες από την ουκρανική κρίση.

Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν περάσει τα χειρότερα της πανδημίας, η ΕΚΤ ήρε την απαγόρευση στα μερίσματα και αποφάσισε να αφήσει τα μέτρα στήριξης να εκπνεύσουν. Παρά ταύτα, τράπεζες όπως η αυστριακή Raiffeisen Bank International με τη μεγαλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών έκθεση στη Ρωσία σε συσχετισμό με τα αποθεματικά της, διέκοψε το μέρισμα του 2021, ενώ η ιταλική UniCredit, η οποία διατηρεί μονάδα στη χώρα, δήλωσε πως θα κινηθεί με γνώμονα τη σύνεση και τη βιωσιμότητα όσον αφορά τη διανομή μερίσματος.

Πηγή: BLOOMBERG μετάφραση, Καθημερινή