Skip to main content

Έκτακτοι καθαρισμοί στον Θερμαϊκό από το ΥΜΑΘ για την ερυθρά παλίρροια

Η αντίδραση του ΥΜΑ-Θ ήταν άμεση για τον περιορισμό της οπτικής ρύπανσης, όμως ακόμη περιμένουμε τον ΦΔ για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το φαινόμενο

Άμεση ήταν αυτή τη φορά η αντίδραση του ΥΜΑ-Θ στην επανεμφάνιση του φαινομένου του ευτροφισμού ή της ερυθράς παλίρροιας, όπως είναι πλέον γνωστό, στον Θερμαϊκό κόλπο.

Με εντολή της υφυπουργού, Κατερίνας Νοτοπούλου, γίνονται έκτακτοι καθαρισμοί, ώστε τουλάχιστον επιφανειακά να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να μην εμφανίζει αυτή την κακή εικόνα η παραλία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, επιστρατεύτηκαν και επιπλέον μέσα για να καθαρίσει το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Οι έκτακτοι καθαρισμοί θα διαρκέσουν μέχρι να αποκατασταθεί η όψη του όρμου της Θεσσαλονίκης, κάτι όμως που αφορά μόνο στην οπτική ρύπανση κι όχι στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, την οποία δεν μπορεί να κάνει το ΥΜΑ-Θ.

Αυτή υποτίθεται ότι θα γινόταν με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον του Θερμαϊκού (περιορισμός ρύπανσης, αλλά και όλων των πηγών που προκαλούν τον ευτροφισμό) και σε βάθος χρόνου, όμως ακόμη το υπουργείο Περιβάλλοντος δημιουργεί τον Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού, όπως τον είχε εξαγγείλει εδώ και πολύ καιρό...

Πηγές του ΥΜΑ-Θ τόνισαν στη Voria.gr ότι «το υπουργείο παρακολουθεί με ιδιαίτερο προβληματισμό τα περιβαλλοντικά φαινόμενα που εξελίσσονται στο Θερμαϊκό κόλπο και μεριμνά για τον καθαρισμό των επιφανειακών υδάτων. Τα μηχανήματα καθαρισμού εργάζονται κανονικά και με τη χορηγία της ΕΥΑΘ ΑΕ».

Η κ. Νοτοπούλου έδωσε εντολή να ενταθούν οι εργασίες καθαρισμού με τη συμμετοχή δύο πλοιαρίων και ενός βυτίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου που ανέκυψε. «Το φαινόμενο είναι φυσικό και βιολογικό, δεν είναι άμεση ρύπανση, αλλά δευτερογενές αποτέλεσμα της βιοποικιλότητας, που εντείνεται, σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες. Η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών φαινομένων στο Θερμαϊκό κόλπο είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση, υλοποιούμενος με την ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης», επισημαίνεται από το ΥΜΑ-Θ.

Το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας είχε εμφανιστεί έντονο και στα μέσα του προηγούμενου μήνα, με τον όρμο της Θεσσαλονίκης από την Αρετσού μέχρι το λιμάνι να μοιάζει με εύτροφη λίμνη, λόγω της άνθισης του φυτοπλαγκτού.

Το ΑΠΘ (τμήμα Βιολογίας) είχε καταγράψει την κακή ποιότητα του νερού στον όρμο και ως βασική αιτία είχε δώσει το «διαλυμένο οργανισμό υλικό που προκύπτει από το άφθονο φυτοπαγκτόν».

Στο συγκεκριμένο περιβάλλον επιδρούν σημαντικά και οι καιρικές συνθήκες, οπότε με τις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, το φαινόμενο έκανε την επανεμφάνισή του με έντονο τρόπο.

Και την ίδια ώρα, η σύσταση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης είναι ακόμη εν αναμονή, παρά τις προ πολλών μηνών εξαγγελίες...