Skip to main content

Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για τη μεταφορά αποθεματικών στην ΤτΕ

Η σύγκληση γίνεται μετά από από παρέμβαση της ΠΕΔΚΜ, ο πρόεδρος της οποίας έχει ήδη στείλει επιστολή στον υπ. Εσωτερικών και αν. υπουργό Οικονομικών.

Έκτακτη συνεδρίασε του Διοικητικού Συμβουλίου συγκάλεσε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στην Αθήνα η ΚΕΔΕ μετά από παρέμβαση της ΠΕΔ-ΚΜ, με τη συμμετοχή όλων των Προέδρων ΠΕΔ της χώρας, για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων που ζητάει η κυβέρνηση.

«Η απόφαση (οικ.2/6748/ΔΛΓΚ/ 21-01-2019 ΥΑ), που υπέγραψε στις 21 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και αφορά όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τους ΟΤ, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (ΦΕΚ Β΄ 104) στις 24 -1- 2019», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΔΚΜ.

Ήδη με πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος της, Λάζαρος Κυρίζογλου, απέστειλε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, επείγουσα επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τον αν. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ζητώντας να ανακληθεί άμεσα, στο μέρος που αναφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, απέστειλε επιστολή και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, με αίτημα - που έγινε αποδεκτό - την άμεση σύγκλιση του Δ.Σ, με τη συμμετοχή και των Προέδρων των ΠΕΔ, ώστε να διατρανωθεί, για μια ακόμη φορά, η πλήρης αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, και να δοθούν εγκαίρως οι κατάλληλες κατευθύνσεις σε όλους τους Δήμους και τις ΠΕΔ της χώρας.

Τι προβλέπει η απόφαση

Ειδικότερα, με την απόφαση του κ. Χουλιαράκη, οι Δήμοι υποχρεώνονται:

α) Να ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ (δηλαδή έως 24-02-2019),
β) Να μεταφέρουν, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα στον λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ
γ) Τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που κατανέμονται στους ΟΤΑ αποδίδονται, από 01/03/2019, υποχρεωτικά τον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Θεσμικό ατόπημα»
Στην επιστολή του προς τους υπουργούς κ.κ Χαρίτση και Χουλιαράκη ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Κυρίζογλου, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι το θεσμικό ατόπημα που θεμελιώνεται στην από 20-04-2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και, με διάφορες μεθοδεύσεις, επιβιώνει και προσπαθεί να επιβληθεί, πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί, - και να εξαλειφθεί τώρα και δια παντός.

«Οι αλλεπάλληλες απόπειρες άλωσης και αιχμαλωσίας των ταμιακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που άρχισαν με την επίκληση ανύπαρκτης «εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» και την έκδοση της από 20-04-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, συνεχίστηκαν με την 2/66965/ΔΛΔ/13-9-2017 εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επαναφέρθηκαν με τον Ν. 4549/2018 (άρθρα 80-81), κορυφώνονται με την οικ.2/6748/ΔΛΓΚ/ 21-01-2019 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 104/24-01-2019), που ακριβώς στην εκπνοή της αυτοδιοικητικής αλλά και της κοινοβουλευτικής περιόδου, προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως οι Δήμοι ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως, «σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει επισημάνει, καθ’ όλη την διάρκεια της ήδη τετραετούς πολιορκίας των πενιχρών ταμειακών διαθεσίμων της, ότι οι ενέργειες αυτές, τόσο ως προς την ουσία, όσο και ως προς την διαδικασία τους, συνιστούν κατάφωρη περιφρόνηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης και ιστορικά θεμελιωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιχειρούν δε, ένα ακόμη ακρωτηριασμό των Δήμων και ουσιαστικά αποβλέπουν στον ευτελισμό, την απαξίωση και την ταπείνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Γ. Πατούλη ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή «Με ένα νέο αιφνιδιασμό η Κεντρική Εξουσία επαναφέρει, με εξαιρετικά δυσμενείς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διατυπώσεις, σειρά προσβλητικών και ασφυκτικών ρυθμίσεων, που πηγάζουν από την μηδέποτε ανακληθείσα διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20-04-2015 περί μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων μας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

»Η έκδοση της οικ.2/6748/ΔΛΓΚ/ 21-01-2019 Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γ. Χουλιαράκη (ΦΕΚ Β΄ 04/24-01-2019) συνεχίζει και διευρύνει το θεσμικό ατόπημα που άρχισε το 2015, αγνοεί επιδεικτικά όσα επί σχεδόν 4 χρόνια διακηρύσσει και ζητεί σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταστρώνει το πλαίσιο για την πλήρη μετατροπή των Δήμων σε υποκαταστήματα του Γενικού Λογιστηρίου» τονίζει ο κ. Κυρίζογλου.