Skip to main content

Έκτακτη σύσκεψη στην ΕΛΑΣ για την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Κούρεμα της παρέλασης και δημιουργία ζωνών απομόνωσης φέρεται πως είναι μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται οι αστυνομικές αρχές, προκειμένου να διεξαχθεί, χωρίς τα περσινά έκτροπα, η στρατιωτική π

Το «κούρεμα» της χρονικής διάρκειας παρέλασης και δημιουργία «ζωνών απομόνωσης» των επισήμων περιλαμβάνονται στα σενάρια που επεξεργάζονται οι αστυνομικές αρχές, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να διεξαχθεί, χωρίς τα περσινά έκτροπα,  η στρατιωτική παρέλαση  της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι άλλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την απελευθέρωση των 100 χρόνων της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα ασφαλείας θα τεθούν επί τάπητος στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συμμετοχή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης Τρύφων Κούκιου και του Διευθυντή Ασφαλείας Αθηναγόρα Παζαρλή, παρουσία πιθανώς και εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας λόγω της εμπλοκής του στρατεύματος στην παρέλαση.

Στόχος είναι να αποφευχθούν τα περσινά παρατράγουδα που σημειώθηκαν στην παρέλαση με τις αποδοκιμασίες των διαδηλωτών κατά των πολιτικών και βεβαίως κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, που οδήγησε στη ματαίωσή της. Η κυβέρνηση δεν θέλει να επαναληφθούν τα περσινά, που έστειλαν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε σχέση με τις δυνατότητες της Πολιτείας να τηρεί την έννομη τάξη και δημιούργησαν κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρχές είναι να μειωθεί η χρόνος της παρέλασης σε 40 λεπτά αντί για 80 λεπτά.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις να απομονωθεί ο χώρος περιμετρικά της εξέδρας των επισήμων, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσα στον οποίο θα βρίσκονται μόνο οι επίσημοι και οι δημοσιογράφοι.  Ουσιαστικά σχεδιάζεται σε ένα τμήμα της διαδρομής να απαγορευτεί η παρουσία διαδηλωτών, αλλά και απλών πολιτών που θα θελήσουν να δουν την παρέλαση. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν πως κανείς δεν πρόκειται να περνά χωρίς έλεγχο.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται και το γερμανικό προξενείο, όπου προ ημερών είχαν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης θα βρεθούν περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί. Διμοιρίες θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη και από γειτονικούς νομούς, ενώ παράλληλα, εξετάζεται και η συμμετοχή του στρατού στα μέτρα ασφαλείας.