Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019
x

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Καταγραφή κυκλοφοριακού θορύβου και των επιπτώσεων σε πέντε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τι έδειξε η μελέτη.

Σε υψηλά επίπεδα θορύβου είναι εκτεθειμένοι μαθητές της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε ο κεντρικός δήμος τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, η έκθεση μαθητών σε επίπεδα θορύβου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 65dB κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 70%, με το 1/3 του συνόλου των μαθητών να παρουσιάζουν γνωστική ανεπάρκεια λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου (NICI) και αντίστοιχη αυξητική τάση σε ποσοστό 11%.

Όλα τα σχολικά συγκροτήματα γειτνιάζουν με επιβαρυμένους κυκλοφοριακά οδικούς άξονες, γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μελέτησε τα επίπεδα του κυκλοφοριακού θορύβου και των επιπτώσεων που έχει η ηχορύπανση στη μαθησιακή διαδικασία εντός των σχολικών συγκροτημάτων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης «Καταγραφή οδικού κυκλοφοριακού θορύβου σε πέντε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αξιολόγηση των επιπτώσεων στους μαθητές και πρόταση μέτρων αντιμετώπισης».

Στη μελέτη, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ENVA Σύμβουλοι Περιβάλλοντος Α.Ε., πραγματοποιήθηκαν 24ωρες μετρήσεις οδικού κυκλοφοριακού θορύβου σε πέντε σχολικά συγκροτήματα του δήμου Θεσσαλονίκης από ισάριθμες δημοτικές κοινότητες, με μαθητικό πληθυσμό περίπου 1.200 παιδιών από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σχολικά συγκροτήματα: 34ο Δημοτικό, 63ο  Νηπιαγωγείο-Αρριανού 3 και Ιασωνίδου, 4ο Ειδικό Δημοτικό,30ο Γυμνάσιο-Μαζαράκη 1, 45ο Δημοτικό, 61ο Νηπιαγωγείο-Ολυμπιάδος 94, 24ο ΓΕΛ-Κωνσταντίνου Καραμανλή 52, και 87ο Δημοτικό-25ης Μαρτίου 1 και Μ. Κάλλας.

Η εφαρμογή ηχοπετασμάτων σε επιλεγμένες θέσεις στα σχολικά συγκροτήματα μπορεί, ωστόσο, να έχει καταλυτική επίδραση, τόσο στη μείωση του Οδικού Κυκλοφοριακού Θορύβου όσο και στη βελτίωση της υγείας των μαθητών, με ένα ποσοστό της τάξης του 25% να μην εμφανίζει στο μέλλον NICI.

Η μελέτη του κυκλοφοριακού θορύβου και των επιπτώσεών του στα σχολεία, με ταυτόχρονη πρόταση μέτρων αντιμετώπισης, σχεδιάζεται να συνεχιστεί και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα, ώστε ο δήμος να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα και να μπορεί να προγραμματίσει τις επεμβάσεις του σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, βελτιώνοντας θεαματικά την καθημερινότητα των μαθητών και προλαμβάνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Σημαντικό αρωγό στον παραπάνω στόχο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, αποτελεί η διαρκής ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε θέματα ηχορύπανσης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχες ανοιχτές προς το κοινό δράσεις (Ημέρες Περιβάλλοντος), αλλά και δράσεις σε σχολεία (πρόγραμμα «Ήχοι στ’ αυτιά μου», ερωτηματολόγια αποτύπωσης υφιστάμενης κατάστασης).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ