Skip to main content

ΕΚΘ: Φόβοι για εκτόξευση της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη στο 40%

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι η ανεργία στην πόλη κυμαίνεται στο 34-35% ενώ υπάρχουν φόβοι για εκτόξευση.

Χωρίς πορεία λόγω των υγειονομικών συνθηκών αλλά με δράσεις ενημέρωσης των εργαζομένων η ΓΣΕΕ, το ΕΚΘ και τα Εργατικά Κέντρα της Βορείου Ελλάδος, δίνουν το στίγμα τους, ενόψει της 85ης ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης δήλωσε:

«Είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση για μια ακόμη χρονιά, με τους εργαζόμενους να βιώνουν έναν εργασιακό κυκεώνα. Φοβόμαστε ότι η ανεργία στη Θεσσαλονίκη θα ξεπεράσει το 40%, ενώ αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 34-35%. Δυσκολεύει η αναζήτηση εργασίας και συρρικνώνονται διαρκώς τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και οι μισθοί. Συνέπεια αυτών είναι η συρρίκνωση της κατανάλωσης στην αγορά η οποία δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις».

Μια διαφορετική οπτική δίνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και εκπρόσωπος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης:

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιληφθούν οι συνάδελφοι στη διοίκηση του ΕΚΘ, την αναγκαιότητα για να εκφραστεί η οργή και η αγανάκτηση της κοινωνίας για τα προβλήματα που διαλύουν και βυθίζουν τη χώρα. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να κάνουμε διαπιστώσεις και μνημόσυνα. Καθόμαστε και κοιτάμε τις εξελίξεις λες και είμαστε θεατές. Αυτό είναι απαράδεκτο και εγκληματικό. Σε ό,τι μας αφορά καλούμε την κοινωνία να εκφράσει την οργή της, οργανωμένα, να ξεσηκωθεί και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και στα συλλαλητήρια που υπάρχουν».

Ο Βαγγέλης Μουτάφης, οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, επισήμανε: «Και στη φετινή Διεθνή έκθεση, η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα διεκδικούν τα αυτονόητα, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και προστασία της δημόσιας υγείας. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αλλάξει εδώ και τώρα πολιτικές, να ενισχύσει το εργατικό εισόδημα και να σταματήσει τις παλινωδίες».