Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
x

ΕΚΘ: ΣΤΟ 30% ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκπρόσωποι προεδρείων Εργατικών Κέντρων τόνισαν την ανάγκη τα συνδικάτα να μείνουν ζωντανά και μάχιμα, επισημαίνοντας πως ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Για ζοφερή εικόνα στην αγορά εργασίας έκαναν λόγο τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων των νομών της Βόρειας Ελλάδας.

Σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχειά, οι περισσότεροι εργασιακοί εκπρόσωποι της Μακεδονίας και της Θράκης έδωσαν τα εξής ποσοστά ανεργίας ανά νομό, στο πλαίσιο συνέντευξη Τύπου ενόψει του συλλαλητηρίου την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ: Θεσσαλονίκη 30%, Κιλκίς 30%, Πιερία 19%, Χαλκιδική 16%-18% το καλοκαίρι, Καστοριά 55%-60%, Ροδόπη 40%, Ξάνθη 45%, Έβρος 13%, Σέρρες 28%-29%, Φλώρινα 42%, Δράμα 20%, Πέλλα 30%.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις Σέρρες και τον Έβρο έχουν κλείσει τα εργοστάσια ζάχαρης. Στη Δράμα και την Καβάλα συμβαίνουν θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε λατομεία τα τελευταία χρόνια και τα Εργατικά Κέντρα ζητούν να γίνονται έλεγχοι από την Επιθεώρηση Μεταλλείων.

Στη Ροδόπη από τα 99 εργοστάσια που υπήρχαν έκλεισαν όλα εκτός από 10 μέχρι το 2012 και η κατάσταση δεν άλλαξε. Δεν άνοιξε το εργοστάσιο της ΕΝ.ΚΛΩ και το μόνο θετικό γεγονός είναι ότι μία εταιρία γενοσήμων θα λειτουργήσει και δεύτερη μονάδα που θα προσλάβει 400 άτομα.

Από την Ξάνθη, τόνισαν οι εκπρόσωποι, είχαν μεταναστεύσει στο Κατάρ και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης 10.000 οικοδόμοι. Όσοι πήγαν στο Κατάρ επιστρέφουν μετά από 4-5 χρόνια και είναι πλέον άνεργοι.

Στην Κοζάνη, όπως και στη Φλώρινα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ. Στη Χαλκιδική το Εργατικό Κέντρο τονίζει πως ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές και περιμένει το επόμενο διάστημα να γίνουν 1.000 προσλήψεις στην εν λόγω επένδυση.

Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη τα συνδικάτα να μείνουν ζωντανά και μάχιμα, επισημαίνοντας πως ο αγώνας είναι μονόδρομος, με τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Θ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και τον Οργανωτικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Βαγγέλη Μουτάφη, να απευθύνουν κάλεσμα για μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2019, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου με βασικό σύνθημα: "Αγώνας για Ζωή και Όχι Επιβίωση".
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ