Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020
x

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: 9,5% ΥΦΕΣΗ - Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Ποια είναι τα βασικά σημεία της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση που δημοσίευσε.

«Ελαστικό» και προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεσή του.

Το ΔΝΤ «καθησυχάζει» την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη πλεονασμάτων θέτοντας έναν πιο εφικτό στόχο, πρωτογενές έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ βελτίωσε οριακά την πρόβλεψή της για το μέγεθος της ύφεσης στο 9,5% από το 10%.

Καλεί δε την Ελλάδα να τροποποιήσει το δημοσιονομικό της «μίγμα» ενισχύοντας τις δαπάνες υγείας, αντιμετωπίζοντας τα κενά που προκύπτουν από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, αλλά και δημιουργώντας ευκαιρίες για την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, αξιολογούνται θετικά με το ΔΝΤ να επισημαίνει ότι «το πακέτο οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά»

Παράλληλα, «παγώνει» προσωρινά το θέμα του δημόσιου χρέους σημειώνοντας ότι «η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής. Αυτό αντανακλά τις διαχειρίσιμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο, που οφείλονται μερικώς στην αυξημένη στήριξη από την ΕΕ και την ΕΚΤ, καθώς και από το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας. Μετά από μια αύξηση το 2020, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις».

Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ δεν αφήνει πολλά περιθώρια και αφήνει να εννοηθεί ότι θα επανέλθει στο «αγκάθι» του χρέους, καθώς με βάση τις εκτιμήσει του, μετά την «επιρροή» του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία , η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ποσοστό του 1 % και προσθέτει ότι «σημαντικές αβεβαιότητες και αρνητικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από τις προοπτικές της οικονομίας».

Ως προς το τραπεζικό σύστημα, το ΔΝΤ χαιρετίζει μεν το σχέδιο «Ηρακλής», ωστόσο θεωρεί ότι δεν είναι αρκετό για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία μπορεί να αυξηθούν εξαιτίας της πανδημίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ενώ η παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών (πρόγραμμα Ηρακλής) είναι ευπρόσδεκτη και προχωρά, δεν αποτελεί μια συνολική λύση καθώς αφήνει ένα σημαντικό όγκο ΜΕΑ στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αντιμετωπίζει την χαμηλή ποιότητα του τραπεζικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη».

Δείτε τα βασικά σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ:

  • Η ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη.
  • Το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά.
  • Το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται στο 63/4 τοις εκατό ως συνέπεια της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων τόνωσης που υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση.
  • Η οικονομία αναμένεται να συσταλεί κατά 9.5 τοις εκατό το 2020, προτού να ανακάμψει σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η μεγάλη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη. Η ανάκαμψη αναμένεται το 2021-22 να οδηγήσει σε μια μέση μεγέθυνση 5 τοις εκατό ετησίως. Καθώς το πρόγραμμα NGEU θα φθίνει σταδιακά, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ποσοστό του 1 τοις εκατό.
  • Μια παρατεταμένη πανδημία συνοδευόμενη από μια μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, ενώ αντίθετα μια ταχεία ανακάλυψη και μαζική διανομή του εμβολίου θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάκαμψης.
  • Η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής.
  • Με δεδομένο το μεγάλο παραγωγικό κενό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, οι αρχές θα πρέπει νααποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική συστολή το 2021 και να στοχεύσουν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ.

Πηγή: skai.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ