Skip to main content

Έκθεση φωτογραφίας του Michael Ruetz

Η έκθεση που φιλοξενεί το Ινστιτούτο Γκαίτε περιλαμβάνει 44 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και έχει σχεδιαστεί ως φωτογραφικό ημερολόγιο.
Ο Michael Ruetz που συμμετείχε ενεργά στο κίνημα του ’68, φοιτητής τότε της Σινολογίας, και εξελίχθηκε με τον καιρό σε ανταποκριτή και ντοκουμενταρίστα έχει καθορίσει με τις φωτογραφίες του, όσο ίσως κανένας άλλος καλλιτέχνης, την εικόνα του θρυλικού έτους 1968.
 
Η έκθεση που φιλοξενεί το Ινστιτούτο Γκαίτε περιλαμβάνει 44 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και έχει σχεδιαστεί ως φωτογραφικό ημερολόγιο. Από την καθιστή διαμαρτυρία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στις 22 Ιουνίου 1966 μέχρι και το «κουτί με τις σημειώσεις» του πρωτοποριακού συγγραφέα Arno Schmidt, φωτογραφημένο στα τέλη Μαΐου 1975, οι εικόνες της έκθεσης τεκμηριώνουν την εποχή των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Ο φακός του Michael Ruetz κατάφερε να συμπυκνώσει ιστορικές καταστάσεις σε διαχρονικές εικόνες, αλλά και να συλλάβει καθημερινές στιγμές, εικονογραφώντας ένα αίσθημα ζωής που έχει τώρα πια χαθεί. Πάνω απ’ όλα όμως οι φωτογραφίες του Michael Ruetz αποκαλύπτουν εκείνο το ιδιαίτερο κλίμα ανατροπής και νέου ξεκινήματος, απελευθέρωσης και χειραφέτησης.

Η έκθεση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία των Τεχνών του Βερολίνου. Με την έκθεση αυτή ξεκίνησε το Athens Photo Festival 09 «Crossroads» του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

Πληροφορίες:

Έκθεση Φωτογραφίας Michael Ruetz
«Ζόρικα Χρόνια. Φωτογραφίες 1967-1975»
Διάρκεια της έκθεσης: Έως Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Δ. Τ.