Skip to main content

Έκθεση φωτογραφίας του Philip Tsiaras στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου το κοινό της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να θαυμάσει έργα του ελληνικής καταγωγής Philip Tsiaras.
Στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενείται για πρώτη φορά αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του διεθνούς καλλιτέχνη Philip Tsiaras. Ο καλλιτέχνης έχει ελληνική καταγωγή αλλά ζει και εργάζεται χρόνια στην Νέα Υόρκη.

Στην έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων παρουσιάζονται περισσότερα από 200 έργα του δημιουργού καλύπτοντας όλο το φάσμα του έργου του. Οι επιλογές των έργων βασίζονται σε δύο κεντρικούς άξονες: στον τρόπο που ο δημιουργός εξερευνά το φωτογραφικό μέσο -μέσα από την αφήγηση, την κινηματογραφική διάσταση αλλά και τις δικές του καινοτόμες παρεμβάσεις, όπως και στον τρόπο που δομεί την ταυτότητά του, καθώς προσπαθεί να συνενώσει τις διαφορετικές πολιτιστικές του εμπειρίες –τα οικογενειακά με τα κοινωνικά του βιώματα.

Τα έργα παρουσιάζονται μέσα από πέντε ενότητες: «Τα πρόσωπα» «Η κίνηση», «Ο εαυτός», «Η οικογένεια» και  «Οι τόποι».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται επίσης ένα φιλμ πάνω στο έργο του δημιουργού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στις 20:30, παρουσία του δημιουργού και η έκθεση θα φιλοξενείται μέχρι τις 06 Δεκεμβρίου.

Ο ελληνικής καταγωγής Philip Tsiaras γεννήθηκε το 1952 στο New Hampshire των Η.Π.Α.  Σπούδασε μουσική και συγκριτική λογοτεχνία στο Amherst College. Υπήρξε βοηθός του Λουκά Σαμαρά. Το καλλιτεχνικό του έργο περιλαμβάνει φωτογραφία, ζωγραφική, ποίηση, γλυπτική, κεραμικά και γυαλί.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως και  έχει εκθέσει στην Biennale της Βενετίας τρεις φορές, όπου δημιούργησε και ένα μπρούτζινο γλυπτό τριών μέτρων με τίτλο «Social Climber» στο Μεγάλο Κανάλι της πόλης.
Υπήρξε ο αποδέκτης πολλών σημαντικών βραβείων και μεταξύ άλλων έχει λάβει τα βραβεία The American Academy Award for Poetry, The Thomas Watson Fellowship, New York State C.A.P.S grant και National Endowment Grants for Arts.

Δημήτρης Τσάκωνας