Skip to main content

Έκθεση για τη ζωή των φροντιστών από την Οθωμανική περίοδο μέχρι τώρα

Η διαχρονική πορεία της ιστορίας του φροντιστηρίου στη Θεσσαλονίκη μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα, βιβλία και φωτογραφίες.

Σπάνια ντοκουμέντα της ιστορίας της εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ιστορικού Αρχείου των Φροντιστών, που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φροντιστών Βορείου Ελλάδος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και φιλοξενείται στο Γυάλινο Περίπτερο της παραλίας, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν το Μέγαρο Μουσικής (στάση Γεωργίου).

Στην  έκθεση παρουσιάζεται η διαχρονική πορεία της ιστορίας του φροντιστηρίου, ξεκινώντας από την Οθωμανική περίοδο και φτάνοντας μέχρι το σύγχρονο φροντιστήριο. Δημιουργήθηκε ύστερα από ενδελεχή έρευνα σε αρχεία της πόλης, σε βιβλιοθήκες (ψηφιακές και μη), αλλά και προφορικές μαρτυρίες τόσο των παλιών φροντιστών όσο και μαθητών φροντιστηρίων, που επιμελήθηκε ο παλιός φροντιστής και πρώην Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Κωνσταντάρας.

Τμήμα του Ιστορικού Αρχείου έχει παρουσιαστεί παλιότερα στην Πάτρα, το Ηράκλειο και κατά την 10η Μαθηματική Εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των ντοκουμέντων του.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ιστορικά ντοκουμέντα, βιβλία που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, παλιές φωτογραφίες, αποκόμματα από ιστορικές εφημερίδες, όπως ο «Ερμής» της οικογένειας Γκαρμπολά, που χρονολογούνται από 1875, καθώς και ιστορικά γεγονότα γύρω από την φροντιστηριακή εκπαίδευση που χρονολογούνται από την Οθωμανική περίοδο και φτάνουν μέχρι το σήμερα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί τις πρωινές ώρες από τις 11 μέχρι τις 13.30 και το απόγευμα από τις 5 έως τις 8.