Skip to main content

Έκθεση για την οικονομία της χώρας

Το 2007 η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων της Ιαπωνίας στο εξωτερικό ανήλθε σε 8,6 τρισ γιέν (1 ευρώ : 135 γιέν), που αποτελεί την καλύτερη σχετική επίδοση της χώρας από το έτος 1990.
Το 2007 η αξία των άμεσων ξένων  επενδύσεων της Ιαπωνίας στο εξωτερικό ανήλθε σε 8,6  τρισ γιέν (1 ευρώ : 135  γιέν), που αποτελεί την  καλύτερη σχετική επίδοση της χώρας από το έτος 1990. Στην επίτευξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μ. Μαθιουδάκη γραμματέα Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων  Β, συνέβαλαν παράγοντες όπωςοι εκτεταμένες εξαγορές εταιρειών στο εξωτερικό καθώς και οι κεφαλαιακές συμμετοχές, με στόχο την επιχειρηματική επέκταση σε αγορές του εξωτερικού ο μεγάλος αριθμός επενδύσεων σχετιζομένων με την ανάπτυξη και αξιοποίηση φυσικών πόρων και επενδύσεις σε έμμεσες κεφαλαιακές αυξήσεις με σκοπό την εισροή κεφαλαίων σε ιαπωνικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Παράλληλα με την αύξηση της αξίας των επενδύσεων το 2007, αυξήθηκε και το εισόδημα που προήλθε απο αυτές σε 5,3 δισ γιέν. Συνολικά, το εισόδημα της Ιαπωνίας από τις επενδύσεις ανήλθε σε 16,3 τρισ γιέν, ξεπερνώντας το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το 2005.

Κυρίαρχες οι βιομηχανικές επενδύσεις

Οι βιομηχανικές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 54% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων της Ιαπωνίας στο εξωτερικό. Ειδικότερα, για το 2007 η βιομηχανία τροφίμων κυριαρχεί στην λίστα των βιομηχανικών επενδύσεων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξαγορά της “Gallaher Group” (Ηνωμένο Βασίλειο) από την ιαπωνική εταιρεία “Japan Tobbacco” έναντι 2,25 τρις γιέν, αλλά και στην εξαγορά της “National Foods” (Αυστραλία) από την “Kirin Holdings” έναντι 294 δις γιέν. Επιπλέον, η αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και ο ηλεκτρικός/μηχανολογικός εξοπλισμός ξεχώρισαν: οι Ιάπωνες αυτοκινητοβιομήχανοι συνέχισαν την τοπική παραγωγή αυτοκινήτων σε αναδυόμενες αγορές, ενώ ιαπωνικές εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών προέβησαν σε κοινοπραξίες με ασιατικές εταιρείες για επέκταση στις εκεί αγορές. Για παράδειγμα η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών “Elpida memory” σε συνεργασία με την “Power Semiconductor” από την Ταϊβάν, ίδρυσαν το πρώτο τους εργοστάσιο κατασκευής/επεξεργασίας στην Ταϊβάν. Πρόκειται για  joint venture που θα προσελκύσει επενδύσεις αξίας 1,6 τρισ γιέν.

Στο μη-βιομηχανικό τομέα, ο χρηματοοικονομικός και ασφαλιστικός τομέας συνέδραμε τα μέγιστα στην αύξηση των ιαπωνικών επενδύσεων στο εξωτερικό.

Το 2006 η Ιαπωνία ξεπέρασε τις Η.Π.Α. στην κατασκευή των περισσότερων αυτοκινήτων παγκοσμίως. Το 2008 τέσσερις από τους οκτώ κατασκευαστές επιβατηγών αυτοκινήτων στην Ιαπωνία (‘Toyota”, “Honda”, “Nissan” και “Suzuki”) ανακοίνωσαν ότι η παραγωγή των αυτοκινήτων τους στο εξωτερικό, ξεπέρασε την εσωτερική παραγωγή. Από τις ανωτέρω τέσσερις εταιρείες, η “Honda”, παράγει τα περισσότερα αυτοκίνητα της στο εξωτερικό.

Προοπτικές

Οι ιαπωνικές άμεσες ξένες επενδύσεις στο εξωτερικό, ευνοούμενες από την παγκόσμια ζήτηση, αυξήθηκαν σημαντικά το 2007.  Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α., οι εκροές άμεσων ξένων επενδύσεων από τις 30 χώρες του εν λόγω Οργανισμού το 2007, αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια περίοδο οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. αυξήθηκαν κατά 31%. Όμως εκτιμήσεις για το 2008 δείχνουν μείωση των εισροών (κατά 24%) και εκροών (κατά 37%) άμεσων ξένων επενδύσεων στις χώρες Ο.Α.Σ.Α. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται κυρίως στην παρατηρούμενη μείωση: α) των διατραπεζικών δανείων, β) της χρηματοδότησης επενδυτικών κεφαλαίων και γ) των διεθνών εξαγορών και συγχωνεύσεων, που προξένησε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι τάσεις αυτές των άμεσων ξένων επενδύσεων, αναμένεται να εμφανιστούν καθοδικές και για την Ιαπωνία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που γνωρίζει η χώρα (μείωση Α.Ε.Π., μείωση εξαγωγών, εμφάνιση εμπορικού ελλείμματος). Ήδη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου & Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας το οικονομικό έτος 2008 (το οποίο έληξε την 31η Μαρτίου 2009) παρουσίασε έλλειμμα ύψους 725,32 δισ γιέν, για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια.
Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ιαπωνία γνωρίζει την χειρότερη οικονομική ύφεση από το έτος 1945, οι προοπτικές για την αύξηση των ιαπωνικών άμεσων ξένων επενδύσεων στο εξωτερικό τα έτη 2008 και 2009, είναι δυσοίωνες.