Skip to main content

Έκθεση Γλυπτικής του Τάκη Κοζόκου

«Ο Πολιτισμός» ένα εικαστικό παραμύθι από τον γλύπτη Τάκη Κοζόκο στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5», οδός Καπλανών 5 και Μασσαλίας.
Η επινόηση ενός μύθου αποτελεί την βάση της πρωτόγονης διανόησης. Άρα και της διανόησης γενικότερα. Ο πρωτόγονος δεν επινοεί μύθους, αλλά τους βιώνει.

Οι μύθοι αυτοί είναι αυθεντικές αποκαλύψεις της προσυνείδητης ψυχής, και έχουν ζωτικό νόημα. Δεν αναπαριστάνουν απλά, αλλά είναι η ψυχική ζωή της πρωτόγονης φυλής που, όταν χάσει τη μυθολογική κληρονομιά της, αμέσως καταρρέει και παρακμάζει σαν τον άνθρωπο που έχασε την ψυχή του.

Η μυθολογία προσφέρει μια βάση, θεμελιώνει. Δεν απαντάει στην ερώτηση «γιατί» αλλά «από πού». Η μυθολογία μιας φυλής είναι η ζωντανή της θρησκεία, η απώλεια της οποίας αποτελεί ηθική καταστροφή. Δεν είναι ανεδαφικό να πούμε πως η μυθολογία μιλάει για τις πηγές, ή τουλάχιστον για εκείνα που υπήρξαν στην αρχή.

Τι όμως είναι οι αρχές που μέσα τους μπορεί κανείς να ανακαλύψει πραγματικά τον εαυτό του; Σε ποιες από αυτές μπορεί να «καταδυθεί»; Οι αρχές είναι τόσες πολλές όσες και τα στοιχεία που συνθέτουν τον κόσμο ενός ανθρώπου-καθώς και τον ίδιο τον άνθρωπο. Η μυθολογία, όπως και το κομμένο κεφάλι του Ορφέα, συνεχίζει να τραγουδάει ακόμη και πέρα από το θάνατο».

«Ο Πολιτισμός» ένα εικαστικό παραμύθι από τον γλύπτη Τάκη Κοζόκο.
Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» Καπλανών 5 & Μασσαλίας, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Τρ. – Παρ.: 11.00-15.00 & 18.00-21.00, Σαβ.: 11.00-15.00