Skip to main content

Έκθεση-κόλαφος για τη φωτιά στη Marfin με τους τρεις νεκρούς

Παραλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας, αλλά και ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού στο υποκατάστημα της Marfin διαπιστώνει το πόρισμα της Επιθεώρησης του Υπ. Εργασίας, για τις συνθήκες της πυρκαγιάς μ
Σειρά σοβαρότατων παραλείψεων στο σύστημα πυρασφάλειας, αλλά και ανύπαρκτη σχετική εκπαίδευση του προσωπικού στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου διαπιστώνει το πόρισμα της Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τις συνθήκες της πυρκαγιάς μετά τον εμπρησμό της τράπεζας από ομάδα αντιεξουσιαστών το Μάιο του 2010, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών εργαζομένων.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένας συνδυασμός γεγονότων επηρέασαν την προσπάθεια απεγκλωβισμού των εργαζομένων από το κτήριο μετά από την επίθεση των κουκουλοφόρων.

Το πόρισμα αναφέρει ότι η μόνη έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα ήταν κλειδωμένη και το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει είχε χαθεί, ενώ η τραγωδία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις ,αν δεν είχε μείνει συμπτωματικά ανοιχτή μια πόρτα διαφυγής.

Η έκθεση κάνει, επίσης, λόγο για έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας, το οποίο εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατόπιν μελέτης του χώρου, στην οποία αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα πυρόσβεσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Ο Τεχνικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας κ. Θεοδόσιος Πανταζόπουλος θεωρεί παράλληλα κρίσιμη την ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων όσον αφορά στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, απαραίτητη είναι «η κατάρτιση από τον εργοδότη σχεδίου διάσωσης-διαφυγής με χάραξη, διευθέτηση οδών διάσωσης και εξόδων κινδύνου, οι οποίες δεν πρέπει να κλειδώνονται. Επιπλέον, πρέπει να επιμορφώνονται και να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι πάνω σε θέματα πυρασφαλείας, πυρόσβεσης και εκκένωσης των χώρων, με πραγματοποίηση των ασκήσεων τακτικά».