Skip to main content

Έκθεση Κομισιόν: Στα 6 δισ. το κόστος της παροχολογίας Τσίπρα

Η έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έκανε ένα εύλογο ξεκίνημα στο μεταπρογραμματικό περιβάλλον από τον Αύγουστο του 2018.

Το καμπανάκι από την Κομισιόν ήρθε, όπως αναμενόταν, και δεν κρύβει την δυσφορία των αξιωματούχων για προεκλογικές εξαγγελίες και τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στα δημοσιονομικά μεγέθη. Αν και θα περίμενε κανείς οι Βρυξέλλες να επιλέξουν πιο ήπιους τόνους, δεδομένου ότι η έκθεση έρχεται σε προεκλογική περίοδο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει το κόστος της παροχολογίας Τσίπρα τη 2ετία 2019 – 2020 εκτιμά η Κομισιόν, αποκαλύπτοντας σε ειδικό πίνακα το μεγάλο "χάσμα" στις θέσεις κυβέρνησης και Βρυξελλών. Στις εκθέσεις της για την Ελλάδα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ το κόστος της παροχολογίας μόνο για το 2019 και από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ το κόστος για το 2020. Και τούτο όταν η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι θα στοιχίσουν μόνο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως.

Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και μεγάλη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες αναλύει μία προς μία: από την αργή μείωση των κόκκινων δανείων, έως τον "εκτροχιασμό" στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στην αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες.

"H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες" αναφέρει η Επιτροπή. Επισημαίνει επίσης ότι "η συνέπεια ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι εξασφαλισμένη και έτσι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους".

Η Επιτροπή αναγνωρίζει την υπεραπόδοση στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν κρύβει το γεγονός ότι αυτή έρχεται «χάρη στην συνεχιζόμενη υπο-εκτέλεση των προβλέψεων του προϋπολογισμού για τις δαπάνες και ειδικά για τις δημόσιες επενδύσεις»

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του πακέτου παροχών

Οι Βρυξέλλες θυμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μην εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, κάτι που όπως υπογραμμίζει σημαίνει ότι δεν θα διευρυνθεί η φορολογική βάση- η οποία θα δημιουργούσε δημοσιονομικός χώρος ίσος με 1% του ΑΕΠ για φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων, το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπολογίζουν ότι θα έχει δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και έπειτα. Το πακέτο, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία και Ταμεία, τη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, την υιοθέτηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης» και ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων για ορισμένες συντάξεις.

«Οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών αποκαλύπτουν ότι η υιοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων της 15ης Μαΐου συνιστούν κίνδυνο για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η  έκταση του ρίσκου θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των νέων σχημάτων για εξόφληση των οφειλών με δόσεις και τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στα υφιστάμενα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.  

Αμφισβήτηση του αφηγήματος περί αναπτυξιακών μέτρων

Επιπλέον επισημαίνεται ότι «τα μέτρα εγείρουν ανησυχίες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προϋπλογισμού». Υπό αυτές τις συνθήκες μία επενεξέταση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα λάβει χώρα το φθινόπωρο.

Η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων, που ανακοινώθηκαν επίσης συνιστά πηγή ανησυχίας «δεδομένου ότι ο στόχος είναι να ακολουθηθεί μία πιο φιλική στην ανάπτυξη πολιτική και να κατευθυνθεί μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών σε ομάδες, πυ απειλούνται περισσότερο με φτώχεια» σημειώνει η Κομισιόν, σε μία επισήμανση που αμφισβητεί ευθέως το κυβερνητικό αφήγημα πίσω από τις παροχές.