Skip to main content

Έκθεση με έργα τέχνης από προσφυγόπουλα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών(φωτο)

Η έκθεση μας διηγείται το ταξίδι πέντε φίλων για να ανακαλύψουν τη χώρα του «κρυμμένου θησαυρού» μέσα από 70 χειροποίητα έργα τέχνης.

Πάνω από μία σφιχτή «ασπρόμαυρη» χειραψία, ένα περιστέρι και ένα κανόνι της ειρήνης, να αποτυπώνουν με έντονα χρώματα τον πόνο της προσφυγιάς και του ρατσισμού, αλλά με τη φωτεινή ελπίδα της επόμενης μέρας, ο 24χρονος Αμπντουλραχμάν, πρόσφυγας από τη Συρία, χαμογελά χαρούμενος και περήφανος για την υπέροχη συλλογή 30 έργων ζωγραφικής που δημιούργησε από τη στιγμή που έφτασε στη χώρα μας, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της παιδικής έκθεσης έργων τέχνης με τίτλο «Η χώρα του κρυμμένου θησαυρού».

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη «παιδική» έκθεση έργων τέχνης που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης- Συκεών, που μας διηγείται το ταξίδι πέντε φίλων για να ανακαλύψουν τη χώρα του «κρυμμένου θησαυρού» μέσα από 70 χειροποίητα έργα τέχνης, ζωγραφιές, επιτραπέζια παιχνίδια, εκπαιδευτικά και δημιουργικά παιχνίδια, ανακυκλώσιμες δημιουργίες, κουκλοθέατρο, installations και διαφόρων ειδών κατασκευές που δημιούργησαν περισσότερα από 140 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε περίοδο οκτώ μηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης στους «Φιλικούς Χώρους Για το Παιδί», σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα.

«Εγγόνια προσφύγων, με παππούδες κυνηγημένους από τη Μ. Ασία, την Καππαδοκία και τον Πόντο που στεγάστηκαν για χρόνια σε παραπήγματα σε αυτή εδώ την περιοχή παλιών προσφυγικών κατοικιών, δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε από τους πρώτους που θα αγκάλιαζαν τους πρόσφυγες», τόνισε χθες στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό του χώρου αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Δ.Ε. Συκεών, και υπεύθυνη της Πολιτιστικής Γειτονιάς, Ειρήνη Καγιαμπίνη, δηλώνοντας ότι «ο ιδιαίτερος αυτός χώρος, στον οποίο τέμνονται και ζωντανεύουν η ιστορία και οι μνήμες των ανθρώπων, είναι ο πιο κατάλληλος για τη φιλοξενία των δράσεων και των δημιουργικών εκφράσεων των προσφύγων, πολύ δε περισσότερο των αθώων παιδιών. Τους υποδεχόμαστε με αγάπη και με μια ζεστή αγκαλιά».

«Είναι πολύ σημαντικό για όλα αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να διηγηθούν την ιστορία τους και να την εκθέσουν στον κόσμο», ανέφερε η διευθύντρια του γραφείου της Save the Children στη Βόρεια Ελλάδα, Μπερναντέτ Φαρσίς.

Το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των μικρών μας φίλων έως και τις 5 Απριλίου 2017, από τις 10.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως και τις 8.30 μ.μ. στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά Νεάπολης-Συκεών (οδός Έβρου, Συκιές).

Παράλληλα, παιδιά της κοινότητας, όπως επίσης και παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας, που θα επισκεφτούν την έκθεση, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ένα ειδικό εργαστήριο και να δημιουργήσουν έργα σχετικά με το θέμα της έκθεσης. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία των έργων αλλά και από άλλες δραστηριότητες της οργάνωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα.