Skip to main content

Έκθεση με φωτογραφίες από τα Βαλκάνια στην Κωνσταντινούπολη

Η έκθεση «Φως και σκιές στα Βαλκάνια» του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού συμμετέχει στο πρόγραμμα διαπολιτισμικού διαλόγου για την τέχνη που οργανώνει ο δήμος Beyoğlou και εγκαινιάζεται στις 9 Ιανο
Χωριστά και μαζί οι φωτογραφίες από τις μικρές κοινότητες της περιοχήςπου ζουν η μια κοντά στην άλλη εκατό και πλέον χρόνια, έρχονται ναεπιβεβαιώσουν την ιδιαιτερότητα του κάθε λαού, ενώ ταυτόχρονα μαρτυρούντον κοινό παρονομαστή προέλευσης αυτής της τέχνης, όπως αποτυπώνεταιστιγμιαία από το φακό, και δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο, ανεξαρτήτωςεθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας.

Η έκθεση «Φως και σκιές στα Βαλκάνια» του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού συμμετέχει στο πρόγραμμα  διαπολιτισμικού διαλόγου για την τέχνη  που οργανώνει ο δήμος  Beyoğlou και εγκαινιάζεται στις 9 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου.

Είναι η πρώτη έκθεση της χρονιάς, προέρχεται από την Ελλάδα,οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τηνΑίθουσα Τέχνης του δήμου Beyoğlu και αποτελεί μέρος του προγράμματοςτου δήμου Beyoğlou «Έτος 2010, Διαπολιτισμικός Διάλογος για την Τέχνη».

Η έκθεση έχει στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και τηδιασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών της ΝοτιοανατολικήςΕυρώπης. Έχει, ήδη, παρουσιαστεί το 2009 στο Βελιγράδι και τοΒουκουρέστι. Οκτώ φωτογράφοι από ισάριθμες χώρες των Βαλκανίων δείχνουνμε τις φωτογραφίες τους την ιδιαιτερότητα κάθε λαού, τις σύγχρονεςτάσεις της δημιουργίας, τη ζωή και τις ιστορικές εξελίξεις σε μιαπεριοχή που συνεχώς μεταβάλλεται.

Στην Κωνσταντινούπολη -Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010- στρέφεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου χρόνου το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, το ΕΙΠ εγκαινιάζει τις πολιτιστικές ανταλλαγές της νέας χρονιάς με τη γειτονική χώρα και στις 9 Ιανουαρίου παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση «Φως και Σκιές στα Βαλκάνια» στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Beyoğlu που βρίσκεται στην πολύ γνωστή οδό Ιστικλάλ του κέντρου της Κωνσταντινούπολης.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι Μπέβις Φούσσα (Αλβανία), Τιμουρτάς Ονάν (Τουρκία). Νίνα Νικόλοβα (Βουλγαρία), Μίλομιρ Κοβάτσεβιτς (Βοσνία), Στέλιος Ευσταθόπουλος (Ελλάς), Στάνκο Aμπατζιτς (Κροατία), Βιρτζίλ Μλέσσνιτσα (Ρουμανία), Ίμρε Σάμπο (Σερβία).

Στα εγκαίνια θα παραστούν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Φώτιος Ξύδας και ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.