Skip to main content

Έκθεση σύγχρονης τέχνης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Η έκθεση «Γη Μνήμης-In Memory Land» για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι βασισμένη σε ιδέα και επιμέλεια του Francesco Piazza.

H Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης υπό τον τίτλο «Γη Μνήμης-In Memory Land», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί από 8 Οκτωβρίου έως 8 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία», στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς (Έβρου 49, Συκιές, πάρκο «Παναγιώτη Αφαλή»), τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 (7 μ.μ.).

«Μπορεί πληθυσμιακά το ελληνικό στοιχείο της Κάτω Ιταλίας, και ειδικότερα της Σικελίας, να συρρικνώνεται στην πορεία του χρόνου, όμως η δυναμική της τρισχιλιετούς ελληνικής καταγωγής, όπως σφυρηλατείται από το ελληνικό πνεύμα και τις κοινές πολιτισμικές ρίζες, όχι μόνο αντιστέκεται στις απειλές αποδυνάμωσής της αλλά αντίθετα καθίσταται ολοένα και πιο ισχυρή και αναπτυσσόμενη. Κι αυτό καταγράφεται αδιάκοπτα από τις μεγάλες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία», τόσο ουσιαστικές όσο και εμβληματικά
συμβολικές, που δίνουν το στίγμα της αδιάλειπτης σχέσης και του άρρηκτου δεσμού των Ελλήνων της Μεγάλης Ελλάδας με τη μητρική κοιτίδα του Ελληνισμού», σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Η έκθεση είναι βασισμένη σε ιδέα και επιμέλεια του Francesco Piazza, με τη διεύθυνση και τον γενικό συντονισμό του Βασίλη Καραμπάτσα, την ιστορική συμβολή του Νίκου Τόμπρου και τον συντονισμό της αντιπροέδρου της δημοτικής επιχείρησης ΚΕΥΝΣ, και υπεύθυνης για την Πολιτιστική Γειτονιά, Ειρήνης Καγιαμπίνη.

Συνολικά 24 καλλιτέχνες, Έλληνες και Ιταλοί, αφήνουν το δικό τους εικαστικό αποτύπωμα με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις και βίντεο που για δυο μήνες θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Μουσείου Προσφύγων, ιστορική τοποθεσία δίπλα στα Βυζαντινά Τείχη που στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε περιοχή εγκατάστασης και φιλοξενίας Ελλήνων προσφύγων.

Εκτός από την ανάδειξη των ιστορικών διαστάσεων της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέσα από την εικαστική- δημιουργική ματιά των καλλιτεχνών, η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει και μια ισχυρή γέφυρα γνωριμίας και της σύζευξης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, με την ελληνική κοινότητα της Σικελίας και τους εκπροσώπους της, όπως επίσης και τους δημιουργούς της, που μέσα από τη δράση και τα έργα τους διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη.

«Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στη σύγχρονη Ελλάδα, η έκθεση ‘‘ΓΗ ΜΝΗΜΗΣ-IN MEMORY LAND’’ στοχεύει στη διερεύνηση του ανθρώπινου συναισθήματος που συνδέεται με τη στιγμή της εγκατάλειψης ενός τόπου και συνεπώς της συνολικής οντότητάς μας, φέρνοντας στο φως ένα σύνολο συναισθημάτων που συνδέονται με τη μνήμη, την οικογένεια, την προσωπική ταυτότητα», γράφει ο επιμελητής της έκθεσης Francesco Piazza.

«Η καταστροφή της Σμύρνης ήταν η ταφόπλακα του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και στις ακτές της Μαύρης θάλασσας. Το πλήγμα στο έθνος ήταν τεράστιο, τις συνέπειές του τις βιώνουμε ακόμα και σήμερα και θα τις βιώνουμε για πολλούς αιώνες ακόμα. Μπορεί να πέρασαν 100 χρόνια, οι μνήμες να θαμπώνουν, να ξεθωριάζουν και να σβήνουν σιγά-σιγά, όμως είναι απόλυτη ανάγκη να μείνουν ζωντανές. Κι εδώ έρχεται η Τέχνη να κάνει το καθήκον της», σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ευχαριστώντας τους εκπροσώπους.

Για τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία» Χαράλαμπο Τσολάκη «η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί μια από τις δυσκολότερες στιγμές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη του λαού μας. Σε μια συγκυρία που τα βούκινα του πολέμου απειλούν και πάλι την Ευρώπη η υπενθύμιση της ιστορίας και του δράματος των προσφύγων είναι σημαντική».

Τον κατάλογο, που συνοδεύει την εικαστική έκθεση, χαιρετίζει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, σύμφωνα με τον οποίο «η ελληνική ψυχή κατάφερε να μετατρέψει το τεράστιο αυτό τραύμα σε ευκαιρία ανασύνταξης και αναγέννησης».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Νίκος Τόμπρος αναλύει τον Μικρασιατικό Πολιτισμό, την επίδραση και ενσωμάτωσή του στον ελλαδικό χώρο, ενώ ο διευθυντής  του πρότζεκτ Βασίλης Καραμπάτσας υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία και την τεράστια απώλεια που απορρέει από την καταστροφή της Σμύρνης, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τον Μάιο του 2021 η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία» διοργάνωσε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Palazzo Riso του Παλέρμο επετειακή έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τον τίτλο «WAAG- We Are All Greeks!», υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία, επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες της Κοινότητας να διατηρήσει τη
μνήμη και την ιστορία μας ζωντανή μέσω δραστηριοτήτων με μεγάλο συναισθηματικό και πολιτιστικό αντίκτυπο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δήμος Νεάπολης-Συκεών, Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία»
EΓΚΑΙΝΙΑ: 8 Οκτωβρίου 19.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 8 Οκτωβρίου-8 Δεκεμβρίου 2022
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-13.00 και 17.00-20.00
Κλειστά: Σάββατο και Κυριακή, 26, 27, 28 Οκτωβρίου
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς του δήμου Νεάπολης-Συκεών Έβρου 49, Συκιές, πάρκο «Παναγιώτη Αφαλή»
Τηλ. Επικοινωνίας: 6976705667
ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Francesco Piazza
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Βασίλης Καραμπάτσας
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Νίκος Τόμπρος
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ : Ειρήνη Καγιαμπίνη
ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Σίσσυ Καραδημητρίου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:
Marco Bettio, Luca Coser, Gandolfo Gabriele David, Lampros Dimos, Giorgio Distefano, Yorgos Kaltsidis, Kikι
Kolympari, Theodoros Lalos, Nelida Mendoza, Simone Meneghello, HOPE Konstantinos Ntagkas, Zoi Pappa,
Collective Parenthesis: (A. Diamanti, K. Douloudis, D. Exarchou, K. Giannitsi, T. Karkatselas, N. Matas, J.
Rodovitis, E. Sarli), Ignazio Cusimano Schifano, Giovanna Brogna Sonnino, Samantha Torrisi, Katerina Velliou