Skip to main content

Εκθέσεις, κρουαζιέρα και ταινίες οι πυλώνες τουριστικής προβολής της Κ. Μακεδονίας το 2023

Τι προβλέπει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας για το επόμενο έτος. Βλέπουν μέχρι και τριπλασιασμό της κρουαζιέρας στην πενταετία

Με πυλώνες τη συμμετοχή στις σημαντικότερες εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, την κρουαζιέρα και τις κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίζονται στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας για το 2023.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, η πορεία του τουρισμού στην περιοχή είναι θετική, ειδικά μετά την πανδημία και παρά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κ. Θάνος επισήμανε ότι τα δεδομένα από την τουριστική αγορά δείχνουν ότι «οι απώλειες έφτασαν στο ένα εκατομμύριο επιβάτες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, κυρίως από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά, ενώ στο εννιάμηνο του 2022 σημειώθηκε πτώση κατά 40% στον οδικό τουρισμό σε εθνικό επίπεδο».

Παρόλα αυτά το κενό που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία σε σχέση με τα δεδομένα του 2019 έχει καλυφθεί και η Κεντρική Μακεδονία πήγε πολύ καλά στον εισερχόμενο οδικό τουρισμό συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

Την έκπληξη, σύμφωνα με τον κ. Θάνο έκανε η Ρουμανία, που εκτός από σημαντική αύξηση επισκεπτών, αυτοί δαπάνησαν κατά κεφαλή σημαντικά ποσά, με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντική ήταν η επισκεψιμότητα από τη Σερβία και συγκεκριμένα από το Βελιγράδι, αφού οι τουρίστες στην Ελλάδα έφτασαν φέτος στο ένα εκατομμύριο και για το 2023 αναμένονται ακόμη περισσότεροι. Αύξηση 20%, είπε ο κ. Θάνος, καταγράφηκε στους Ιταλούς τουρίστες (κυρίως στον τουρισμό city break), ενώ αυξητικά σε ποσοστό 30% κινήθηκε και ο αριθμός των Γάλλων και Βρετανών τουριστών.

Σε 29 εκθέσεις η Κ. Μακεδονία

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το επόμενο έτος θα συμμετέχει σε 29 τουριστικές εκθέσεις, από τις μεγαλύτερες διεθνώς, οι οποίες είναι είτε γενικές, είτε θεματικές.

Μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2023 θα προβληθεί στις εκθέσεις της Μαδρίτης, του Ελσίνκι, του Δουβλίνου, του Τελ Αβίβ, της Βουδαπέστης, του Χέρινγκ, του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, της Βιέννης, της Νάπολης κ.ά.

Στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη προσέλκυση ειδικά Βρετανών τουριστών, αλλά και η μεγαλύτερη προσέγγιση των αγορών της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, καθώς όπως τόνισε ο κ. Θάνος η Κεντρική Μακεδονία έχει μπει στο στόχαστρο των επαγγελματιών του κλάδου των χωρών αυτών ως ανερχόμενος προορισμός.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, στην κρουαζιέρα αναμένεται διπλασιασμός ή και τριπλασιασμός των οικονομικών μεγεθών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ενώ για πρώτη φορά το μεγαλύτερο συνέδριο κρουαζιέρας που γίνεται στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Απριλίου. Πρόκειται για το συνέδριο «Poseidonia Forum».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίζονται στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι εκτός από τα άμεσα έσοδα για την τοπική και περιφερειακή οικονομία, έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία και στον τουρισμό. «Η προστιθέμενη αξία από τις παραγωγές που προσέλκυσε το Film Office στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν περίπου 88 εκ. ευρώ και το όφελος για τον τουρισμό ήταν 15.000 διανυκτερεύσεις ανά ταινία. Γι' αυτό προγραμματίσαμε το επόμενο έτος, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να έχει παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ, συμμετέχοντας στο περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΕΚΟΜΕ, σε Βερολίνο, Κάννες, Βενετία και Λονδίνο», σημείωσε ο κ. Θάνος.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη Fraport, για τη στήριξη αεροπορικών αερογραμμών, με την προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στα κανάλια των αεροπορικών εταιριών, με στόχο ως το 2024 να αρχίσει δρομολόγια και η πρώτη υπερατλαντική πτήση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από τις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας για το 2023 περιλαμβάνει επίσης προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, της Μακεδονικής Κουζίνας, του τουρισμού Υγείας και Ευεξίας με αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και την ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων για την προβολή της περιοχής στις αγορές – στόχους.