Skip to main content

ΕΚΘ:Η κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για το πρόστιμο μάσκας στους εργαζόμενους

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει βγει στο ΦΕΚ το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο και όχι την επιχείρηση.

Αδιανόητη χαρακτηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την απόφαση της κυβέρνησης να «μετακυλήσει», όπως λέει, «το βάρος των προστίμων στους εργαζόμενους δίνοντας τους τη χαριστική βολή», σε μια περίοδο σύμφωνα με το ΕΚΘ που οι εργαζόμενο καλούνται να εργαστούν κάτω από την πίεση που δημιουργούν οι ασφυκτικές συνθήκες της πανδημίας.

Ο λόγος για την απόφαση 71342 στο ΦΕΚ 4899 (4/11/2020) που αναφέρει ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο και όχι την επιχείρηση, «την ώρα που η τελευταία ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στους εργαζόμενους μη τηρώντας σε πολλές περιπτώσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ την ευθύνη παροχής και τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας όπως ορίζεται στην εργατική νομοθεσία, την έχει ο εργοδότης», σημειώνει το ΕΚΘ.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την απαράδεκτη διάταξη και να προστατεύσει τους εργαζόμενους διασφαλίζοντας τα απαραίτητα μέσα προστασίας και όχι να στέκεται ως τιμωρός απέναντι τους», καταλήγει το Εργατικό Κέντρο.