Skip to main content

Εκτινάχθηκαν τα χρέη στην εφορία: Έφτασαν σε ένα δίμηνο τα 2,5 δισ. Ευρώ

Πάνω από 2 εκατομμύρια οφειλέτες είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Φοβίζουν το οικονομικό επιτελείο τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα οποία δείχνουν εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ενεργειακή κρίση αλλά και η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, διόγκωσε τα χρέη στην εφορία.

Συγκεκριμένα από 800 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου έφθασαν τα 2,5 δισ. ευρώ δηλαδή αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ σε ένα μήνα. Τέτοια εξέλιξη είχε να σημειωθεί από την εποχή των μνημονίων και πιθανόν αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά άφησαν απλήρωτους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για να πληρώσουν το ρεύμα!

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ανωτέρω λόγοι, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις καθώς κινδυνεύει να χαθεί η κουλτούρα πληρωμών. Σημειώνεται ότι τα χρόνια των Μνημονίων τα χρέη στην εφορία αυξάνονταν κατά 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα χρέη κατέγραψαν αύξηση 211% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα  καθώς οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,733 δισ. ευρώ (έναντι 974 εκατ. ευρώ που ήταν τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη τον Φεβρουάριο του 2021) με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να εκτιναχθεί στα 113,040 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία εμφάνισε οριακή μείωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς διαμορφώθηκε σε 4.087.432 άτομα έναντι 4.140.400.

Από τους οφειλέτες 2.020.892 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: Capital