Skip to main content

Εκτινάσσονται τα έσοδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου!

Τα επιπλέον έσοδα του αναμορφωμένου Μουντιάλ του 2026 θα προκύψουν κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που θα αυξηθούν κατά περίπου 500 εκ. ευρώ

Την αύξηση του αριθμού των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο αρχής γενομένης από τη διοργάνωση του 2026 ενέκρινε το Συμβούλιο της FIFA.

Συνεπώς, το Μουντιάλ θα έχει πλέον 48 έναντι 32 ομάδων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με 16 ομίλους που θα αποτελούνται από 3 ομάδες, γεγονός που θα ενισχύσει την εκπροσώπηση εθνών που μέχρι στιγμής δεν μπορούσαν βάση δυναμικής να συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press τις οποίες και αναπαράγει το ΑΜΠΕ, παράλληλα θα αυξηθεί ο αριθμός των αγώνων του τουρνουά από 64 σε 80, με συνέπεια να εκτιμάται μία αύξηση των εσόδων σε 1 δις δολάρια ή διαφορετικά 944.000.000 ευρώ.

Τα επιπλέον έσοδα θα προκύψουν κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που θα αυξηθούν κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η υπογραφή νέων συμβάσεων με τους χορηγούς, οι πωλήσεις των εισιτηρίων, η φιλοξενία. Η αύξηση των εσόδων θα δώσουν μια βελτίωση στα κέρδη, που υπολογίζονται στα 640 εκατομμύρια δολάρια η 605 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των επιπλέον δαπανών της οργάνωσης.

Πάντως την αλλαγή στον αριθμό των ομάδων, αντιμετώπισε αρνητικά η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA), με τον πρόεδρό της Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε να καλεί την FIFA «να επικεντρωθεί και πάλι στον αθλητισμό», σημειώνοντας: «Η εμπορική πολιτική δεν θα πρέπει να είναι η αποκλειστική προτεραιότητα του ποδοσφαίρου. Προς το συμφέρον των φιλάθλων και των παικτών».