Skip to main content

Εκτοετείς φοιτητές Ιατρικής ΑΠΘ: Να ορκιστούμε δια ζώσης, σε ανοικτό χώρο

Οι φοιτητές τονίζουν πως «έχουν προηγηθεί αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας για το θέμα με τους αρμόδιους, χωρίς την απαραίτητη ανταπόκριση»

Με επιστολή τους προς τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή Νικόλαο Παπαϊωάννου και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, καθηγητή Κυριάκο Αναστασιάδη, οι εκτοετείς φοιτητές Ιατρικής του πανεπιστημίου ζητούν τη δια ζώσης ορκωμοσία τους, προαιρετικού χαρακτήρα και πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επικαλούμενοι το ΦΕΚ 2476/Β/10-6-2021 που αφορά σχετική απόφαση.

Οι φοιτητές αναφέρουν πως έχουν προηγηθεί αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας για το συγκεκριμένο θέμα με τους αρμόδιους, τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ. Αναστασιάδη, τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΑΠΘ κ. Κωβαίο και τον κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ κ. Δαρδαβέση που όμως «οδήγησε στην είσπραξη είτε τελεσιγράφων, είτε υποτιμητικών σχολίων περί αυτοπροβολής, είτε ωραιοποίησης γεγονότων προαποφασισμένων και προτετελεσμένων, όλα στο βωμό του υγειονομικού κινδύνου», όπως τονίζουν.

Προσθέτουν επίσης πως «η πιο πρόσφατη προσπάθεια επικοινωνίας με τη διοίκηση, περιελάμβανε το τελευταίο μας αίτημα πριν την ολοκλήρωση των σπουδών μας: μια δια ζώσης τελετή απόδοσης πτυχίων, σε ανοικτό χώρο, με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και παρουσία των φοιτητών αποκλειστικά, προαιρετική για όσους επιθυμούν να παρευρίσκονται, ως και πέρυσι τον Αύγουστο. Δυστυχώς, σε αυτή μας την προσπάθεια όμως, ήρθαμε αντιμέτωποι με αδιαλλαξία και μείναμε αρκετά δυσαρεστημένοι».

Στο ίδιο κλίμα, επικαλούνται την ανακοίνωση περί δια ζώσης ορκωμοσίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, «η οποία εν ολίγοις ορίζει ότι θα πραγματοποιηθεί τελετή ορκωμοσίας στις 29 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο της σχολής, σε βάρδιες, τηρώντας τα (ως γράφονται άνωθεν) μέτρα πρόληψης».

Επίσης, στην επιστολή τους παραθέτουν και το σχετικό ΦΕΚ που προβλέπει πως επιτέπονται οι εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών και ορκωμοσίας φοιτητών μετά την 27η Ιουνίου 2021, σε ανοιχτούς χώρους με πληρότητα έως 75%, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας (χειρουργικής) για όλους τους παρευρισκόμενους. Αναφέρεται επιπρόσθετα πως η είσοδος των μαθητών/φοιτητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και επισκεπτών θα είναι εφικτή μόνο με επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε βεβαίωσης αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή αντιγονικού τεστ (rapid-test) 24 ωρών, είτε δήλωσης αρνητικού self-test 24 ωρών είτε βεβαίωσης νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Προς:
Τον Πρύτανη ΑΠΘ
Καθηγητή κ. Παπαϊωάννου

Τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΑΠΘ
Καθηγητή κ. Κωβαίο

Τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ
Καθηγητή κ. Δαρδαβέση

Τον Πρόεδρο Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Καθηγητή κ. Αναστασιάδη

Την Προϊσταμένη της Γραμματείας του Τμήματος Ιατρικής
Κα. Θεοδώρα Γαζοπούλου-Τσουφλίδου

Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2021

Αξιότιμοι κύριοι Καθηγητές,
Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά οδεύει προς το τέλος της, με συνθήκες ευτυχώς πιο ευνοϊκές από εκείνες υπό τις οποίες ξεκίνησε, αλλά με τον υγειονομικό κίνδυνο φυσικά να ελλοχεύει. Το διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου η μεγάλη κρίση της COVID-19 στην πόλη μας είναι κάτι που μας έχει στιγματίσει όλους.

Στο διάστημα αυτό, οι φοιτητές του έκτου έτους Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ συνέβαλαν όσο μπόρεσαν -και όσο τους επετράπη- στη διαχείριση της πανδημίας. Σύντομα μετά την ανακοίνωση παύσης των κλινικών μαθημάτων τον Νοέμβριο – η οποία έμελλε να είναι πολύμηνη και καθοριστική για τη φετινή μας εκπαίδευση – αρκετοί από εμάς προτάθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν στα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και να προσφέρουν με τον οιονδήποτε τρόπο.

Έπειτα, ένα μέρος των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ αποφάσισε εθελοντικά να συμβάλει ενισχύοντας τις δομές υγείας ως προς το υψίστης σημασίας εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, στελεχώνοντας Κέντρα Υγείας, Τοπικές Μονάδες Υγείας, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Τόσο τα παραπάνω, όσο και η επιστροφή μας στις δια ζώσης ακαδημαϊκές υποχρεώσεις μας τον Απρίλιο, συνοδεύθηκαν από άκρα προσοχή και υπευθυνότητα, μηδενική ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή διασπορά και φυσικά, τεράστια ανταπόκριση στον εμβολιασμό κατά της επίκαιρης νόσου.

Τους τελευταίους μήνες, εκτελούμε μέσω εκπροσώπων μας προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με τους φορείς διοίκησης και οργάνωσης του πανεπιστημίου και της σχολής μας για ποικίλα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευσή μας. Επρόκειτο κυρίως για ζητήματα χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με το φετινό πρόγραμμα σπουδών. Αν και αρχικά οι προσπάθειες αυτές κρίνονταν μάταιες για αρκετό διάστημα, εν τέλει ευοδώθηκαν και υπήρξε μια σχετική επικοινωνία.

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια επικοινωνίας με τη διοίκηση, περιελάμβανε το τελευταίο μας αίτημα πριν την ολοκλήρωση των σπουδών μας: μια δια ζώσης τελετή απόδοσης πτυχίων, σε ανοικτό χώρο, με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και παρουσία των φοιτητών αποκλειστικά, προαιρετική για όσους επιθυμούν να παρευρίσκονται, ως και πέρυσι τον Αύγουστο. Δυστυχώς, σε αυτή μας την προσπάθεια όμως, ήρθαμε αντιμέτωποι με αδιαλλαξία και μείναμε αρκετά δυσαρεστημένοι.

Πληροφορηθήκαμε πως η Σύγκλητος του ΑΠΘ δεν επιτρέπει τη διοργάνωση τελετής σε καμία από τις επιμέρους Σχολές του Ιδρύματος. Η επαφή μας επ’ αυτού του ζητήματος με τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ. Αναστασιάδη, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΑΠΘ κ. Κωβαίο και τον Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ κ. Δαρδαβέση, οδήγησε στην είσπραξη είτε τελεσιγράφων, είτε υποτιμητικών σχολίων περί αυτοπροβολής, είτε ωραιοποίησης γεγονότων προαποφασισμένων και προτετελεσμένων, όλα στο βωμό του υγειονομικού κινδύνου.
Αρκετά δεδομένα ωστόσο, μας οδηγούν να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει μάλλον η θετική διάθεση για κάτι τέτοιο, παρά το διόλου αμελητέο, αλλά αντιμετωπίσιμο, υγειονομικό εμπόδιο.
Παραθέτουμε πρωτίστως το ΦΕΚ 2476/Β/10-6-2021 που αφορά σχετική απόφαση:

-Εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών και ορκωμοσίας φοιτητών: μετά την 27η Ιουνίου 2021, σε ανοιχτούς χώρους με πληρότητα έως 75%, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας (χειρουργικής) για όλους τους παρευρισκόμενους, μόνο με καθήμενους και όχι όρθιους επισκέπτες, με υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο καθήμενους με υποχρεωτική ταξιθεσία και ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων 1,5 μέτρο, με χρήση μουσικής μόνο από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, χωρίς συνοδεία χορωδίας ή χορών, με απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ της σκηνής/ή της εξέδρας και της πρώτης σειράς θεατών, χωρίς υπηρεσίες εστίασης ή παροχής φαγητού ή ποτού. Η είσοδος των μαθητών/φοιτητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού και επισκεπτών θα είναι εφικτή μόνο με επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε βεβαίωσης αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή αντιγονικού τεστ (rapid-test) 24 ωρών, είτε δήλωσης αρνητικού self-test 24 ωρών είτε βεβαίωσης νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Επικαλούμαστε επιπλέον την ανακοίνωση περί δια ζώσης ορκωμοσίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία εν ολίγοις ορίζει ότι θα πραγματοποιηθεί τελετή ορκωμοσίας στις 29 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο της Σχολής, σε βάρδιες, τηρώντας τα (ως γράφονται άνωθεν) μέτρα πρόληψης.

Στη δυνατότητα τέλεσης μιας τέτοιας εκδήλωσης συναινεί επίσης το σχεδόν καθολικό ποσοστό εμβολιασμού φοιτητών έκτου έτους της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, το οποίο εγγυάται μια μικρή ανοσία αγέλης στο χώρο της τελετής.

Με την πάροδο του χρόνου, ανακύπτουν και παρόμοια αιτήματα και από άλλες Σχολές του ΑΠΘ (π.χ. Νομική Σχολή ΑΠΘ). Η Σχολή μας έχει τη δυνατότητα να τελέσει μια υγειονομικά υποδειγματική εκδήλωση, θέτοντας ψηλά τον πήχη της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης των νέων για όσες φοιτητικές εκδηλώσεις ακολουθήσουν, αντιτιθέμενη στις βραδινές συναθροίσεις οι οποίες δε συνοδεύονται από τήρηση των μέτρων στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε πως τα κίνητρά μας είναι αγνά και περιλαμβάνουν μόνον επιθυμία για ηθική επιβράβευση μετά από μια δυσχερέστατη ακαδημαϊκή χρονιά. Θεωρούμε το λιγότερο απρόσωπο μια ηλεκτρονική συνάντηση να σημάνει το τέλος έξι κοπιωδών ετών φοίτησης.
Συνοψίζοντας, αιτούμαστε να επανεξετασθεί το ενδεχόμενο διενέργειας δια ζώσης τελετής απόδοσης πτυχίων, προαιρετικού χαρακτήρα.
Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,
Φοιτητές έκτου έτους Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ