Skip to main content

Εκτός δομών και ασφάλειας τα 2/3 των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Από τα 5.276 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, μόνο τα 1.932 βρίσκονται σε δομές μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας

Εκτός δομών φιλοξενίας και κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης ζουν τα 2/3 των ασυνόδευτων ανήλικων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Tο 1/3 μάλιστα του συνόλου είναι άστεγοι και ζουν σε εντελώς επισφαλείς συνθήκες, όπως τονίστηκε στην ημερίδα που πραγματοποίησε η Άρσις για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και τις Ασφαλείς Ζώνες σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα από τα 5.276 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, μόνο τα 1.932 βρίσκονται σε δομές μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας. Αντίστοιχα, 1.184 ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, 257 σε προστατευτική φύλαξη μέσα σε αστυνομικά τμήματα ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μόλις χθες 2.318 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν στα ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο.

Στα 2/3 που ζουν σε συνθήκες επισφάλειας περιλαμβάνονται και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. «Δεν Θεωρούμε σε καμία περίπτωση πως παιδιά που βρισκονται σε κράτηση ή σε ένα καταυλισμό που φτιάχτηκε για 2.000 άτομα και έφτασε να φιλοξενεί 20.000 ανθρώπους, ζουν σε προστατευμένο περιβάλλον», τόνισε η Ίριδα Πανδίρη, συντονίστρια ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων μιλώντας στη Voria.gr.

Όπως αναφέρει η ίδια, για αυτόν τον λόγο στα παιδιά αυτά παρατηρούνται φαινόμενα εγκατάλειψης, σοβαρής παραίτησης και μη επιθυμίας για ζωή.

Σύμφωνα με την κ. Πανδίρη, ενώ η Ελλάδα έχει δεσμευτεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια να δημιουργήσει 2.500 θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να φτάσει μόνο μέχρι τις 1.300. Σε ερώτηση στη διάρκεια της ημερίδας για την έλλειψη θέσεων μακροχρόνιας φιλοξενίας, η κ. Παδίρη σημείωσε πως δεν νομίζει ότι τίθεται ζήτημα πόρων ενώ η Μαίρη Καραβαλάκη, συντονίστρια Safe Zone (ΔΟΜ) υπογράμμισε επίσης πως δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης αλλά σχεδιασμού σε ανώτερο επίπεδο.

Ερωτηθείσα από τη Voria.gr για το νέο σχέδιο της κυβέρνησης «Κανένα Παιδί Μόνο», η κ. Πανδίρη τόνισε πως δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία ενημέρωση. «Για το πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό, πώς θα ενώνονται οι υπηρεσίες και πώς θα παίρνονται όλες αυτές οι αποφάσεις, δυστυχώς δεν έχω καμία ενημέρωση». Η ίδια ωστόσο δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη καθώς, όπως είπε, για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μέτρο που έχει περάσει εδώ ενάμιση μήνα και ήταν για άμεση εφαρμογή επίσης δεν έχει υπάρξει ακόμα ενημέρωση.