Skip to main content

Εκτός λογιστικού προσδιορισμού τα εισοδήματα των αγροτών

Εκτός των φορολογικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την εισαγωγή του λογιστικού προσδιορισμού για τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, μένουν οι
Εκτός των φορολογικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την εισαγωγή του λογιστικού προσδιορισμού για τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, μένουν οι αγρότες της χώρας, για τους οποίους θα συνεχίσει να ισχύει το υφιστάμενο αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης.
 
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Voria.gr, οι αγρότες θα εξαιρεθούν της υποχρέωσης να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να «κλείνει το μάτι» στον κλάδο, σε μία κίνηση καλής θέλησης και αναγνώρισης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική ύπαιθρος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στη συγκεκριμένη απόφαση να έπαιξαν ρόλο και οι τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών, που ανέδειξαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας με τη συνεχή μείωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, τα τελευταία χρόνια, αλλά και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Με το υφιστάμενο καθεστώς, το αγροτικό εισόδημα προσδιορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια, βάσει των τιμών που ορίζει το υπουργείο Οικονομικών για κάθε προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν οι ελάχιστοι παραγωγοί που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, τα εισοδήματα των οποίων υπολογίζονται λογιστικά (έσοδα μείον έξοδα). Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, εάν το υπουργείο Οικονομικών θα επιλέξει να διατηρήσει ή να καταργήσει τα αφορολόγητα ποσά που ισχύουν για τους νέους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι λαμβάνουν εξισωτικές αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τους νέους αγρότες παρέχονται υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσουν να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για μία δεκαετία. Σε διαφορετική περίπτωση καλούνται να πληρώσουν εκ των υστέρων το φόρο από τον οποίο απαλλάχθηκαν.