Skip to main content

Εκτός ρωσικού συστήματος πληρωμών όλες οι τουρκικές τράπεζες

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε ότι δεν έχουν απομείνει τράπεζες στην Τουρκία που δέχονται το Mir, το οποίο στα ρωσικά σημαίνει κόσμος.

Αποχωρούν και οι τελευταίες τουρκικές κρατικές τράπεζες από το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir λόγω των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ για κυρώσεις.

Την Τετάρτη, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε ότι δεν έχουν απομείνει τράπεζες στην Τουρκία που δέχονται το Mir, το οποίο στα ρωσικά σημαίνει κόσμος.

Οι Turkiye Halk Bankası, TC Ziraat Bankası και Turkiye Vakıflar Bankasi σχεδιάζουν να σταματήσουν την επεξεργασία πληρωμών μέσω του Mir, ύστερα από παρόμοιες αποφάσεις άλλων δύο από τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα. ανέφερε την Τρίτη το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο.,

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε την περασμένη εβδομάδα εναλλακτικές λύσεις αντί του Mir με κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους του, οι οποίοι είχαν επίσης συζητήσεις με τους Ρώσους ομολόγους τους. Ο κ. Ερντογάν μέχρι σήμερα δεν έχει συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει διατελέσει μεσολαβητής στη συμφωνία για τα σιτηρά που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι αναστολή χρήσης του Mir σηματοδοτεί μια λεπτή αλλαγή στην ουδέτερη στάση του μετά το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Τουρκία, δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιστράτευση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αυτόν τον μήνα, αναμένεται να ανακοινώσει την επίσημη απόφαση για τις κάρτες Mir μόλις αυτή την εβδομάδα.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Ρωσίας εκτιμάται ότι έχει κάρτα Mir, την οποία η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει το 2015 για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Οι αναστολές του Mir περιορίζουν τη δυνατότητα των Ρώσων υπηκόων στο εξωτερικό να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς μετρητά, αφού οι δυτικές κυρώσεις κατέστησαν άχρηστες τις ρωσικές κάρτες τους Visa και Mastercard.

Ορισμένες τράπεζες σε άλλες φιλικές προς τη Ρωσία χώρες, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, έχουν επίσης αναστείλει τη χρήση του Mir.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα προειδοποίησε τις τράπεζες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η συναλλαγή με τη Mir «θα κινδύνευε να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ».

Η Αρμενία, η Λευκορωσία και το Κιργιστάν παραμένουν οι λίγες χώρες που εξακολουθούν να δέχονται κάρτες Mir. Μετά την αναστολή της Τουρκίας, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα παραμένουν τα μόνα έθνη που δεν είναι πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης και δέχονται το σύστημα Mir.