Skip to main content

Εκτός της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ο δ. Νεάπολης-Συκεών

Για ποιους λόγους εξαιρείται ο δήμος Νεάπολης - Συκεών από το μέτρο της 2χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης - Τι θα ισχύσει στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Εξαιρείται για άλλη μια σχολική χρονιά από το μέτρο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης ο δήμος Νεάπολης Συκεών, μαζί με άλλους τέσσερις δήμους του λεκανοπεδίου (Αθηναίων, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης). Αντιθέτως, στον δήμο Θεσσαλονίκης, στον οποίο μέχρι τον Ιούνιο δινόταν η δυνατότητα στους γονείς των προνηπίων να επιλέξουν ανάμεσα σε νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό, από τον Σεπτέμβριο, η φοίτηση των παιδιών τους στα νηπιαγωγεία θα είναι υποχρεωτική.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο δήμος Νεάπολης Συκεών εξαιρέθηκε της εφαρμογής του νόμου ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης προβάλλει λόγους παιδαγωγικούς, αλλά και πρακτικούς που έχουν να κάνουν με την έλλειψη κατάλληλων σχολικών αιθουσών. “Ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια επί υπουργίας Γαβρόγλου και ο οποίος υποχρεώνει τους γονείς να πάνε τα παιδιά τους ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών στα νηπιαγωγεία, χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν, εάν θέλουν, να τα στείλουν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, είναι άθλιος. Αλλά και η παρούσα κυβέρνηση μας είχε υποσχεθεί, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ότι θα έδιναν τη δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν ανάμεσα σε νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό. Όμως, η υπουργός κ. Κεραμέως τώρα υιοθέτησε πλήρως τον νόμο Γαβρόγλου”, σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης.

Τονίζει πως η αυτοδιοίκηση είχε κάνει συμβιβαστική πρόταση να μπορούν όσοι γονείς, για λόγους πρακτικούς, εξυπηρετούνταν καλύτερα από τους παιδικούς σταθμούς, να πάνε εκεί τα παδιά τους, “όμως η πρότασή μας απορρίφθηκε”.

Ο κ. Δανιηλίδης εξηγεί ότι “ο δήμος Νεάπολης Συκεών εξαιρέθηκε και αυτή τη χρονιά από την εφαρμογή αυτού του άθλιου νόμου καθώς είχαμε αποστείλει αναφορά προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά και προς το υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζοντας πως θα αναζητηθούν ευθύνες στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην υγεία των παιδιών εξ αιτίας των ακατάλληλων κατασκευών στις οποίες προορίζονται να φιλοξενηθούν τα νήπια”. Όπως επισημαίνει, ο δήμος Νεάπολης Συκεών δεν διαθέτει τις αναγκαίες αίθουσες για να φιλοξενήσει το σύνολο των προνηπίων. “Αλλά δεν πρόκειται να καλύψουμε αυτό το έλλειμμα τοποθετώντας λαμαρινόκουτα στις αυλές των σχολείων για να φιλοξενήσει τα 4χρονα νήπια, σε χώρους που είναι παντελώς ακατάλληλοι, κυρίως τώρα εν μέσω κορωνοϊού”.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, μετά την άρνηση του δήμου να ενταχθεί στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ο δήμος χρηματοδοτήθηκε με το ποσόν των 2,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νηπιαγωγείων. “Από αυτό το ποσόν, τα 1,6 εκατ. θα διατεθούν για την κατασκευή 4/θεσιου νηπιαγωγείου το οποίο θα το δημοπρατήσουμε άμεσα και θα είναι έτοιμο σε περίπου έναν χρόνο. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για την κατασκευή άλλων τεσσάρων αιθουσών νηπιαγωγείου στο οικόπεδο Ιατρόπουλου”.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Δανιηλίδης, ο δήμος μισθώνει σήμερα εννέα ιδιωτικούς χώρους (μαγαζιά) τα οποία χρησιμοποιεί ως αίθουσες, αλλά η μίσθωση λήγει μέσα στο επόμενο έτος και δεν πρόκειται να ανανεωθεί καθώς συμπληρώνει 12ετία. “Συνεπώς, θα βρεθούμε πάλι στα ίδια”.

Τι θα γίνει στον δήμο Θεσσαλονίκης

Στον δήμο Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής καθίσταται πλέον υποχρεωτική. Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου “πλέον, οι γονείς δεν θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό. Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2016 και μετά θα πάνε υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία”. Σύμφωνα με την κ. Ακριτίδου ο δήμος Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί άλλες περίπου 25 αίθουσες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο πλήθος των προνηπίων. “Κάποιες απ' αυτές τις έχουμε βρει μέσα από αλλαγές που έγιναν σε ορισμένα σχολεία, άλλες θα καλυφθούν με προκάτ κατασκευές στις αυλές των σχολείων. Ήδη, το υπουργείο μας έχει στείλει να χρήματα για τις προκάτ αίθουσες, είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την περιφερειακή διεύθυνση και ο σχεδιασμός θα προχωρήσει κανονικά ώστε όλα να είναι πανέτοιμα τον Σεπτέμβριο” επισημαίνει η αντιδήμαρχος Παιδείας.