Skip to main content

Εκτοξεύτηκαν σε πέντε χρόνια τα κρούσματα άγριας κακοποίησης ζώων

Πανελλαδικά το 2009 συνελήφθησαν εννέα δράστες για κακοποίηση ζώων συντροφιάς, αλλά πέντε χρόνια αργότερα, ο αριθμός έφτασε τις 143 συλλήψεις

Πιο άγρια από ποτέ είναι τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που βλέπουν τα τελευταία χρόνια το φως της δημοσιότητας. Μέσα σε πέντε χρόνια τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί.

Οργή έχει προκαλέσει βίντεο που έκανε το γύρο του Διαδικτύου το Σάββατο και στο οποίο φαίνεται κάποιος να πετά από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας έναν σκύλο. Το ζώο επέζησε, φέρει, ωστόσο σοβαρά τραύματα στα πόδια και στα δόντια, ενώ η Αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ως δράστη του περιστατικού, τον οποίο λίγη ώρα αργότερα άφησε ελεύθερο, καθώς δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για την ενοχή του.

Ο νόμος 4039/2012 για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων άνοιξε το δρόμο για να φτάνουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις κακοποίησης, επιβάλλοντας στους δράστες ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία της Αστυνομίας πανελλαδικά το 2009 συνελήφθησαν εννέα δράστες για κακοποίηση ζώων συντροφιάς. Πέντε χρόνια αργότερα, ο αριθμός έφτασε τις 143 συλλήψεις.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2014 οι καταγγελίες που έγιναν πανελλαδικά στις Αρχές για κακοποίηση-ενεργητική και παθητική-βασανισμό ή θανάτωση ζώου ξεπέρασαν τις 790, ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2015, ο αριθμός των καταγγελιών έφτασε τις 950.

Όπως αναφέρει στα Νέα ο αστυνόμος Α΄Κτηνίατρος Απόστολος Περιστέρης, οι περιπτώσεις κακοποίησης ζώων στις οποίες λειτούργησε αυτεπαγγέλτως η Αστυνομία από 19 που ήταν το 2009, το πρώτο δεκάμηνο του 2015 εκτοξεύτηκαν στις 833.

Πλέον τα περιστατικά κακοποίησης ζώων είναι πιο άγρια από ποτέ, όπως τονίζουν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων και εκπρόσωποι των Αρχών. Αρνητικές πρωτιές στα βίαια περιστατικά κακοποίησης-βασανισμού και θανάτωσης ζώων έχουν η Κρήτη και η Εύβοια.