Skip to main content

Εκτοξεύονται οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας-Τουρκίας

Στα 100 δισ. δολάρια σκοπεύει να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές της με την Κίνα η Τουρκία μέχρι το 2020, από 17 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, όπως δήλωσε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν
Στα 100 δισ. δολάρια σκοπεύει να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές της με την Κίνα η Τουρκία μέχρι το 2020, από 17 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη γείτονα.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, ενώ προηγουμένως υπέγραψαν τις ακόλουθες οκτώ συμφωνίες:

α) Συμφωνία για την ανάπτυξη της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας
β) Μνημόνιο περί συνεργασίας σχετικά με το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο σχέδιο εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας
γ) Μνημόνιο συνεργασίας για ανάληψη έργων υποδομής σε τρίτες χώρες
δ) Μνημόνιο για τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας και της Γενικής Γραμματείας εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας σχετικά με το νέο δρόμο του μεταξιού
ε) Συμφωνία για πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασία για τα έτη 2010-2013
στ) Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της πληροφορικής
ζ) Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της ναυτιλίας και των έργων υποδομής στις μεταφορές
η) Συμφωνία διακυβερνητικής σιδηροδρομικής συνεργασίας

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν ώστε το μεταξύ τους εμπόριο να γίνεται με βάση την τουρκική λίρα και το κινεζικό γουάν και ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια και συγκεκριμένα σε τομείς όπως οι πυρηνικοί, θερμοηλεκτρικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Ο κ. Ερντογάν είπε πως ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στα 17 δισ. δολάρια και ότι στόχος είναι η αύξηση των συναλλαγών στο ύψος των 50 δισ. δολαρίων το 2015 και σε αυτό των 100 δισ. δολαρίων το 2020.  Ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν και στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Πέραν των οικονομικών σχέσεων, πάντως, πριν από λίγες μέρες ήλθε στην επικαιρότητα και η στρατιωτική διάσταση των τουρκοκινεζικών σχέσεων. Στις 30 Σεπτεμβρίου η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» αποκάλυψε ότι εντός του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο Ικόνιο της Τουρκίας κοινές αεροπορικές ασκήσεις Τουρκίας-Κίνας.

Σύμφωνα με την πληροφορία, την οποία η εφημερίδα απέδωσε σε τουρκικές και δυτικές στρατιωτικές πηγές, στις ασκήσεις πήραν μέρος τουρκικά αεροσκάφη F16 και ρωσικής κατασκευής Mig 29 και Su 27 του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. Η εφημερίδα έγραψε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει σχετικές πληροφορίες από την Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση Ερντογάν-Τζιαμπάο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της Κίνας.